Европа даде своя глас, а в Румъния изборите са две в едно

Съседите ни отговарят на референдум дали са съгласни с амнистия за корупция

26.05.2019 | 19:37 Редактор: Ивайло Николов
Европа даде своя глас, а в Румъния изборите са две в едно

Ключов вот в деня на евроизборите в северната ни съседка Румъния. Освен избори за Европейски парламент, 19 милиона румънци упражняват правото си на глас и на референдум. Въпросът, на който отговарят – Съгласни ли сте за забрана за амнистия и помилване за корупционни престъпления?

Ако резултатът от допитването не е удовлетворяващ за управляващата партия, е възможно да се стигне и до предсрочни избори. Опашки се извиха пред много секции, включително и в тези извън граница.

В Унгария премиерът Виктор Орбан изрази надежда изборите да подсилят антиимигрантските политически сили в Европа. 

Във Франция основната битка е между двете най-големи партии – на президента Еманюел Макрон и тази на лидера на крайната десница Марин льо Пен. Парижани пък изразиха смесени чувства към Европейския съюз. Според мнозина силата на връзките между страните от блока е заложена на карта. 

В Белгия гласоподавателите изразяват разнообразни мнения, а в Испания изборите съвпаднаха и с вота за местна и регионална власт. 

А австрийският канцлер в оставка Себастиан Курц заяви, че изборите за Европейския парламент са важно решение относно посоката, която ще поеме Европейският съюз.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК