За шести път: Ще се проведе благотворителният маратон "Wings for Life"

Събитието обединява хора от целия свят в името на една кауза - гръбначните заболявания да станат напълно лечими

03.05.2019 | 22:30 Редактор: Зорница Костадинова
За шести път: Ще се проведе благотворителният маратон

Броени дни ни делят от шестото издание на благотворителния маратон - "Wings for Life". Събитието обединява хора от целия свят в името на една кауза - гръбначните заболявания да станат напълно лечими.

Бягай за тези, които не могат. Под това мото хиляди хора от цял свят ще тичат в един ден и един час – в студ и пек, без значение дали е нощ или ден. За да докажат, че заедно можем да дадем "Крила за Живот".

Благотворителният маратон води началото си от Австрия. След като инцидент приковава към инвалидна количка сина му и по-малкия му брат, световният шампион по мотокрос Хайнц Кинигаднер става съосновател на организацията "Крила за живот". Целта ѝ е да намери лек за уврежданията на гръбначния стълб. 

България ще се включи за трети път в кампанията. На 5 май стотици хора от два български града - София и Сливен ще бягат с кауза. Един от участниците е Владимир Гюров – професионален колоездач, пострадал при катастрофа преди 19 години. 

"Основното послание е да се включим, да бъдем съпричастни към решаването на този международен проблем, който е свързан с гръбначните травми, които към момента са нелечими", сподели той.

Бягането ще започне точно в 14:00 ч. от езерото "Ариана", а дължината на трасето, което ще бъде обособено за събитието, ще бъде 5 километра. Не е нужно обаче всеки да тича толкова. Иван Христов фитнес инструктор 01:20

"Има хора, които ще го изкарат целия маратон, тези които не са подготвени може да вземат удобни маратонки и удобен анцуг, а времето няма да е много хубаво, затова да са добре облечени",съветва фитнес инструкторът Иван Христов.

Миналата година в рамките на инициативата са пробягани почти един милион километра. Събраните средства са над 3 милиона евро. Всички пари отиват за жизненоважни проучвания. Владимир Гюров професионален колоездач 08:05

В световен мащаб над 3 милиона души са парализирани поради придобити травми на гръбначния стълб, а всяка година броят им расте с близо 130 000 пациенти.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК