Година след наводнението в село Бисер - виновни няма

Прокуратурата все още не е обявила никакви резултати, оправда се вътрешният министър.

04.02.2013 | 16:20
Година след наводнението в село Бисер - виновни няма

Година след наводнението в село Бисер прокуратурата не е обявила никакви резултати от проверката, каза днес пред жителите вътрешният министър Цветан Цветанов. Военното министерство и община Харманли все още спорели кой е отговорен за поддържането на язовир "Иваново".

Цветанов определи забавянето на разследването като "неприятно" и заяви, че в България разследванията и правораздаването са доста продължителен процес и нямат тази ефективност, както би искало обществото.

Плановете на правителството били за една година да бъдат възстановени 56 къщи с 517 000 лева от бюджета за покриване на щети от бедствия. Поставеният срок по думите на министъра се оказал прекалено кратък. Уверенията са, че съвсем скоро ще бъдат вдигнати още двайсетина.

На 6 февруари 2011 триметрова вълна заля селото, след като се скъса язовирна стена. Почти всички къщи се оказа под вода, а шест души загинаха. Още преди година от местната управа заявиха, че няколко пъти са предупреждавали за опасността, но никой не им обърнал внимание.