Спорът не е приключил: ВКС прати делото за "Царска Бистрица" в КС

Делото бе образувано по жалба на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок

21.03.2019 | 14:30 Редактор: Василена Василева
Спорът не е приключил: ВКС прати делото за

Спорът за царските имоти не е приключил. Състав на гражданската колегия на Върховния касационен съд по делото за "Царска Бистрица" изпрати питане до Конституционния съд по повод решението им от 1988 г.

С него бе обявен за противокоституционен закон от 1947 г., с който държавата обявява царските имоти за държавни. Предстои да стане ясно дали Конституционният съд ще допусне делото по искане на ВКС, предаде "24 часа".

Делото бе образувано по жалба на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок, с което се обявява "Царска Бистрица" за държавна собственост.

След "Кричим", "Ситняково", "Саръгьол", "Царска бистрица" държавата  прибра и двореца "Врана". До този момент на Симеон Втори му остава така наречената Царска къща в градчето Баня.

Сакскобургготски пусна жалба до Европейския съд по правата на човека, който отхвърли претенциите за реституция на имота на базата на подробното и добре мотивирано решение на българското правосъдие.

През 2008 г. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза поискаха реституирането на 7 имота, като се позоваха на решение на Конституционния съд, с което през 1998 г. беше обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

През 2013 г. Симеон Сакскобурготски загуби окончателно делото срещу държавата, с което искаше да си върне двореца "Кричим". Върховният касационен съд (ВКС) отказва да преразгледа решението си от 2012 година, според което Сакскобурготски и сестра му не са собственици на двореца, построен с пари на интендантството в началото на миналия век.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.