Кирил Петков: Готови сме да формираме правителство на малцинството

Няма едно читаво разследване на висш политик, заяви Асен Василев

23.11.2022 | 12:30 Редактор: Тодор Петров
Кирил Петков: Готови сме да формираме правителство на малцинството

Имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, да формираме правителство на малцинството. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков на съвместен брифинг на партията му "Демократична България" в парламента.

"Минаха близо 2 месеца от изборите. Единственото нещо, което ГЕРБ като първа политическа сила, направи, бе че избра Вежди Рашидов за председател на НС. ГЕРБ изкараха хората на улицата, когато хартиената коалиция се опита да открадне честния вот на българите през нощта", каза още Петков.

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заявиха, че тестът за правителство на малцинството ще бъдат редица от законодателни промени. Приоритетите на двете формации са оттегляне на промените в Изборния кодекс, промяна в Конституцията за премахване на неограничената власт на главния прокурор и внасянето на нов бюджет за догодина.

"Ние имаме ясен план, визия и стратегия за управление, за да премахнем трите най-големи недъга в България през последните 30 години – най-голямото неравенство в целия Европейски съюз, непрестанния рекет и административните пречки пред бизнеса, липсата на справедливост.“, допълни Асен Василев.

За да започне работата по решаване на реалните проблеми на хората, от "Продължаваме промяната" подчертаха, че парламентът трябва да предостави гаранции преди получаването на втория мандат, че е способен да работи във формат на кабинет на малцинството. Тези гаранции трябва да обхващат определени приоритети, които ПП и ДБ ще представят в Народното събрание под формата на законопроекти.

"През последните 30 години България има три големи недъга. Първият е, че бизнесът зависи пряко и косвено дълбоко от държавата, било то през държавни поръчки, дали през рекет или през оказване на нерегламентиран натиск. Вторият недъг е, че България към момента е с най-голямото неравенство в целия ЕС, и това неравенство нараства. Тази пандемия от отказ да се участва в обществените поръчки е защото минималната заплата е 750 лв., с които средства няма как да се прехранва населението. Третият недъг е несправедливостта", заяви Асен Василев.

"Ние виждаме как няма едно читаво разследване на висш политик, а в последните 30 години виждаме как всяко правителство се уговаряше със следващото да не бъде закачано и така се покриваха проблемите. Правителството ни с ДБ спря рекета на бизнеса, започнахме да съставяме социални базисни мерки и за първи път откакто сме в ЕС неравенството спадна с 0,3%, сега ще се борим и за преследване на главния прокурор, намаляване на неговите правомощия както и ефективна правна реформа с Ние влязохме в ЕС и НАТО, сега трябва да утвърдим нашата проевропейска позиция като влезем в Шенген и Еврозоната", каза още той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
не съгласен
преди 1 година
За далавери с обществените средства и майките си сте готови да продадете! Сигнализирай за неуместен коментар