Разработват над 70 ваксини срещу Ковид-19

СЗО: След година ще имаме ваксина срещу коронавируса 

14.04.2020 | 11:44 Редактор: Тодор Петров
Разработват над 70 ваксини срещу Ковид-19

Целият свят в момента чака най-голямата добра новина – наличието на ефикасна ваксина срещу Ковид-19. Надеждите се увеличават с последната информация на Световната здравна организация, откъдето казват, че около 70 ваксини са в процес на разработка, а три от тях вече се тестват и върху хора.

В най-напреднал етап е експерименталната ваксина на Пекинския институт по биотехнология. Тя се намира в т.нар. "втора фаза" на клинични изпитания. Миналия месец от лабораторията са получили официално одобрение от китайските власти за започване на изпитания на хора на тяхната разработка за ваксина.

Другите две тествани върху хора ваксини са разработвани поотделно от два американски фармацевтични производителя. Едната от тях е получила одобрение от властите в САЩ да прескочи опитите с животни и директно да започнат изследванията върху хора. 

Според СЗО най-оптимистичните прогнози гласят, че след година вече ще имаме ваксина срещу коронавируса. За справка, обикновено ваксините се разработват за период между 10 и 15 години. 

Автор: Божила Симова

Снимка: Pixabay

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК