Пътищата след кризата - сега накъде?

Психологът Олга Минева, фондация Emprove и борбата с насилието

21.03.2024 | 11:15 Редактор: Искра Ангелова

По данни на МВР през 2023 година са убити 20 жени, над 4 500 са били жертви на домашно насилие, като 90% от тях са жени и деца. Близо 500 пък са пострадалите мъже.

В "Завърналите се" Петя Кертикова ни представя една история за времето след кризата - за периода, в който жената е спасена и се пита: "А сега накъде". История за силата на насилвания и психологическото насилие - по-невидимото от физическото. Това е история за тихата революция, която чупи догми и социални окови - все по-често за жената, която намира сили да каже "достатъчно".

"Имаме жени (сървайвърки), които неведнъж са ми казвали: "По-добре да ме беше бил". Токсичността, когато е психическа, тя те убива малко по малко. Не е като шамара. Бавно те убива. Започваш да потъваш. Забравяш кой си и какво можеш, имаш чувството, че нямаш избор. Когато се захванах с "Emprove", осъзнах колко много токсичност е имало около мен", сподели психологът Олга Минева.

Водена от феминистките си ценности и разбирания, тя полага основите на Фондацията, която стартира като проект на белия лист още в университета в Лондон, където българката учи магистратура.

"Мисията на "Emprove" е да подкрепяме жени, преживели насилие, но и да подкрепяме цялото общество на превантивна степен - да разпознава ранната фаза на токсичност. Какво се случва преди и след кризата, как тази жена се е измъкнала и оцеляла. Ние създадохме услуга, програма, която да ги свързва с коучове, които да им помогнат да открият своите силни страни и посоката, в която искат да се развиват", разкри още психологът.

Преди това родената в Русе Олга завършва Немската гимназия в града и заминава за Германия, за да учи бакалавър по Психология. По-късно се насочва към организационната психология, а днес освен че работи на пълен работен ден във Фондацията, помага на големи компании да изчистят токсичните отношения в офиса.

За важността на човешките съдби, за силата на жената да се отърси от случилото ѝ се и да продължи напред - вижте във видеото.

Гледайте ТУК всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова"