Коренът на виното с 200-годишна история - след Бостън и Лондон обратно в лозето в Мелнишко

Милица Зикатанова: За мен да се върна от Бостън означаваше да стана част от моето семейство отново

14.02.2024 | 12:18 Редактор: Вяра Димова

В поредицата "Завърналите се" Петя Кертикова ни води при семейство с над 200-годишна история във винопроизводството. А от няколко години сред редовете с широка мелнишка лоза смело крачи Милица Зикатанова - прибрала се от Бостън, за да продължи делото на родителите си.

Мелнишкият регион е един от най-старите за правене на вино у нас. Там, заради меките зими и не само, гроздето зрее дори и през нощта, а трезорите, вкопани в пясъчните хълмове зорко пазят бутилки на стотици години.

Маркетинг директорът Милица Зикатанова, която е закърмена с попара от вино, разказва как се пазят традициите на праотците в семейната винарна. Насред редовете с широката мелнишка лоза от няколко години смело крачи и тя. Заминала едно време да учи в Бостън, Масачузетс, работила за най-големите алкохолни марки в Обединеното Кралство, прибрала се, за да продължи делото на родителите си.

"Това ми носи усещане за мисия! Да се върна означаваше да стана част от моето семейство отново", сподели Милица.

Любимото ѝ вино е оранжевото, а всички непродадени бутилки автоматично се превръщат в нейна зестра. Казва, че на плещите ѝ тежи огромна отговорност, защото, ако се провали, проваля не само себе си, но и семейството си. Приела заветните думи на Васил Левски за свое верую, Милица представя семейните вина, майстори и карта на Мелнишкия регион.

"За мен това е удоволствието – да мога да правя неща, които да се отразяват на голяма група от нашата местна общност, които могат да доведат чужденци в региона", каза Милица.

Днес остава тук, за да надгради основата, дадена ѝ от баща ѝ, за да сбъдне своите мечти в лозето и извън него, за да намери с кого вечер да отпива от семейното вино по глътка наслада.

Вижте във видеото цялата история на Милица Зикатанова.

Гледайте ТУК всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова"