С вкус на пъпеш и бекон: Михаела Кътева - магьосницата на шоколада от Враца

За да майсториш с шоколад, е нужно търпение, споделя младата майсторка на сладки изкушения

28.12.2023 | 12:08 Редактор: Елеонора Танева

В навечерието на Нова година в рубриката "Завърналите се" Петя Кертикова ни среща с магьосницата на шоколада от Враца - Михаела Кътева. 

Родена в семейство на стоматолози, казва, че е закърмена с първата любов на всяко дете - шоколада.

"В семейството на зъболекари много обичах да хапвам сладичко. Имах много развалени зъби, ядях неограничени количества шоколад, леля ми ми носеше от чужбина", сподели Михаела. 

От малка тя обича да твори десерти вкъщи. В работилничката си Михаела прави обувки от шоколад, бонбони с всякакви вкусове, сред които от пъпеш и бекон, сладка люта чушка.

"За да майсториш с шоколад, е нужно търпение", споделя Михаела. 

Преди да замине за Англия, работи в шоколадова къща в София. Завършила агробизнес, ръководи предприятие за свежа храна в южната част на Острова. Там остава 8 г.

Спестеното от бригада в Англия Михаела влага в шоколадовата си къщичка в родната Враца. Преди това заминава за Словения по програма за млади предприемачи. От 65-годишния бохем Люко учи и най-малките тайни за опитомяване на шоколада.

"Благодарение на него добих увереност, че мега да се справя", добавя Михаела. 

Бизнесът си във Враца стартира през май 2022 г. с първата в града работилничка за шоколад. 

А страстта си към шоколада и сладкарството Михаела предава на ученици във Вършец. 

Вижте във видеото цялата история на Михаела Кътева.