Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Кошаревските... коментатори

От правителството на Кирил Петков очакват четиригодишен план за действие разписан по дати

25.12.2021 | 20:00 Редактор: Искра Ангелова

Има едно село в България, за което всички сме чували, но не подозираме. Става дума за брезнишкото село Кошарево. Всички сме знаем за тамошните свидетели... Една от най-популярните български поговорки пък, гласи: "Не е луд този, който изяжда зелника, а този, който му го дава." В  Кошарево имат продължение на мъдростта и тя е: "Луд изяжда и два зелника, ама по-луд е който му ги дава.“ За лудата 2021 година, за нейния "зелник", за това как виждат хората там политиката и бъдещето ни, седнахме на една маса с двама Методиевци, с двама Гошовци и един Стамен.

Кошарево е на един час път западно от София. Намира се между планините Църна гора, Любаш и Големи връх. Многолюдното в миналото село днес се е стопило до 150 човека. Но по дух и характер не се различават от предците си, които се числят към граовска етнографска област. А граовци са много темпераментни и музикални. Когато се хванат на хорото - земята трепери под тях. Те са бързи в танците и пиперливи в езика. В началото на всяка година обличат сирувашкарските дрехи и слагат големите ликове от пера, за да прогонят злото. Традицията се спазва от незапомнени времена във всяка къща, в която има мъж. В нея се включват и малки, и големи.

В Кошарево ни посреща Методи Шутаров, четвърто поколение сирувашкар. Трудовият си стаж натрупва в националната телевизия, а след пенсионирането си преди пет години се връща на село. С чувство за хумор споделя, че сега се грижи за едно куче, една котка, една кокошка и една жена.

На Методи се падна отговорната задача да събере кошаревските коментатори, за да обсъдят положението в страната. Ето ги и тях! Георги Мирчев на 72 години, известен в Кошарево като Георги Парцалев. Водещ анализатор по икономическите въпроси е 74-годишният Методи Томов. Най-големият зевзек в селото е 62-годишният Георги Ерменчев. Слави се с това, че може дълго и обстоятелствено да разказва и обяснява. Затова всички го знаят като "Ластика". По професия е шофьор, но запази мълчание и дума не обели по темите, в които е експерт – пътищата и катастрофите, за да не помрачи празничното настроение. Най-големият социолог и политолог на Кошарево е петият в компанията – Стамен Здравков, на 74 години.

Първите теми, по които даваме думата на кошаревските коментатори, са тока, поскъпването и доходите. А от правителството на Кирил Петков очакват четиригодишен план за действие разписан по дати. В него на първо място управляващите трябва да се запишат – увеличаване на доходите на хората.

В началото на миналия век Кошарево се прочува с услужливи свидетели по различни дела. Те са способни да обърнат всеки процес, в който дават показания като "очевидци", защото са сладкодумните и омайни разказвачи. Днес "кошаревски свидетел" е синоним на изкривено правосъдие. Нашите двама Методиевци, двама Гошовци и един Стамен не са кошаревски свидетели. Те са част от кукерската група на селото, която прославя Кошарево чак във Франция, където печелят първа награда на конкурс за фолклорни състави. Знае се, че кукерите гонят болести и зло и разчитаме на тях да започнем 2022-ра на чисто.

Вижте филма на Миглена Георгиева във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ЕМИЛ ВЕЛИНОВ
преди 2 години
ИСКАМ НАЙ ГОЛЯМ НОМЕР46 ИЛИ 47 Сигнализирай за неуместен коментар