Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

"Историите ON AIR": Нора Ананиева - принципи на Конституцията

Кога се правят промени в основния закон?

12.09.2020 | 20:00 Редактор: Ралица Братанова

"Народите приемат конституции в момент на просветление, за да не се самоубият в момент на лудост.“ Тази мисъл на един американски автор цитира професор Нора Ананиева.

Проф. Нора Ананиева е юрист по образование, преподавател по конституционно право, автор на учебник за Конституцията и на изследване за създаването и съдбата на действащият в момента основен закон на България.

В 7-то Велико Народно събрание проф. Ананиева е председател на парламентарната група на БСП. Била е и вицепремиер в правителството на Луканов. А преди 10 ноември 1989 година е заместник-директор на Института за съвременни социални теории. След промените е участник в Кръглата маса, на която управляващи и опозиция се договарят как да се осъществи преходът към демокрация и пазарна икономика.

Новата Конституция е писана във време на бурна политическа обстановка, припомни проф. Ананиева. След избора на Велико Народно събрание всяка партия предлага свои идеи. Написани са 18 проекта на основен закон като шест-седем от тях са на частни лица.

Сред тях и български емигранти в Австрия и САЩ. По предложение на ръководството на парламента преподаватели по конституционно право от Юридическия факултет на Софийския университет, също пишат два проекта на Конституция. В сборник са били събрани конституциите на най-развитите държави в света – от Съединените Американски щати до Бразилия. Така е започнала подготовката по писането на Конституцията през 1990 година.

Изборът на президент на България и правомощията му са били сред най-обсъжданите въпроси във Великото Народно събрание. Голяма дискусия е имало и за ролята на държавата.

"Въпрос, който се поставя от силно повлияните от либерализма среди и партии. Те смятат, че държавата трябва да има само правозащитна функция и да не се занимава нито с икономика, нито със социални дейности“, разказва проф. Нора Ананиева.

Друг спорен въпрос в 7-то Велико Народно събрание е бил за социалната държава. На някои депутати социална им звучало като социалистическа и се съпротивлявали да напишат тази дума в преамбюла. Склонили едва когато народният представител от СДС Николай Павлов обяснил, че и в германската конституция има такъв текст.

"И всъщност това беше капката, която убеди мнозинството. В преамбюла са ценностите, характера на държавата, която искаме – демократична, социална, правова“, уточнява проф. Ананиева.

Тя припомня, че според член 18 от основния ни закон крайбрежната плажна ивица, подземните природни богатства, реките и парковете с национално значение са изключителна държавна собственост. Те не могат да се приватизират.

"Не знам защо при всички спорове за "Росенец“ никой не се сеща да цитира член 18 от Конституцията. Нито едно местенце на крайбрежната плажна ивица не може да бъде заградено като частна земя. И аз се изумявам на кметове, на общински съвети, тъй като твърдят, че с решение на Общинския съвет е дадено.“, заявява професорът по конституционно право.

През последните години често се чуват идеи гражданите също да получат правото да подават лично жалби в Конституционният съд. Същият въпрос широко е обсъждан през 1990-1991 година от Великото Народно събрание.

Гледайте целия разговор на Миглена Георгиева с Нора Ананиева във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК