Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

"Историите ON AIR": Вирусите

За 10 години шест пъти СЗО е обявявала международно извънредно положение

21.03.2020 | 20:00 Редактор: Искра Ангелова

Обществен враг номер едно! Така Световната здравна организация нарече новият коронавирус и предупреди, че той е дори по-голяма заплаха от тероризма. Ковид 19 се появи в Китай в края на 2019-та година и много бързо започна да прескача граници. Вече всички говорят само за него.

А междувременно в другия край на света – в Бразилия съобщиха за друг нов вирус. Нарекоха го яра на името на индианската богиня майка на водите, защото е открит в изкуствен водоем. По-голяма част от ДНК-то на яравируса се състои от гени, които са без аналог в познатите ни организми. Заразява амеби и не е опасен за човека. И тъй като не е заплаха за живота и здравето на хората, той си остана непопулярен за нас.

Вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев от МБАЛ "Надежда" казва, че не един вирус се появява на година. По четири-пет, дори и повече, а дали са новооткрити или са съществували от хиляди години това е съвсем друга тема и се доказва.

Вирусите се микроскопични патогени. Те заразяват живите организми, в които попаднат. Когато влязат в клетката на гостоприемника започват да я контролират, подчиняват и да се възпроизвеждат в нея. Учените още спорят дали те са живи или неживи организми. Според някои от тях вирусите са на границата между живото и неживото.

"Живот не може да съществува без клетка. Само, че вируса няма клетка. Той живее и се развива в клетка. Той е вътреклетъчен паразит, така да го наречем. От тази гледна точка имаме и стадии вирион, когато вирусната частица е извън клетката. Това не означава, че той не съществува. Той пак си съществува и той пак си е жив. Просто не проявява признаци на живот. Докато навлезе в клетката става вирус-клетка, тогава започва да се изразява по всички познати процеси, които съществуват в живота, които ние познаваме като живот. Тоест размножаване, делене и така нататък." Това обяснява микробиологът от Департамент "Природни науки" на Нов български университет доц. д-р Николай Петров.

Когато два вируса едновременно инфектират една и съща клетка те обменят генетичен материал. Така се получат нови, "смесени" вируси с уникални свойства. По този начин се появяват и различните грипни щамове. Изключително бързо еволюират РНК-овите вируси. И коронавируса и грипа са с такъв геном, затова те много често мутират.

"Има един процес, казва се – серия сортиране. Грипните вируси имат осем сегмента. Генетичният им апарат е рибонуклеинова киселина. И както картите в тестето от добър майстор могат да се ресортират", казва акад. Ангел Гълъбов. Когато два вируса, примерно един човешки текущ и един нов, който е дошъл от птиците се срещнат, тогава може да стане този обмен на гени. Тогава се получават пандемии, обяснява още акад. Гълъбов.

Безпрецедентно се оказа затварянето на граници през 2020-та година при появата на новия коронавирус. От 2009 до 2020 година шест пъти Световната здравна организация е обявявала глобално извънредно положение, но никога с такива драстичти мерки. През 2009 г., когато свинският грип уби над 200 хиляди души по света СЗО подкани правителствата да се запасят с антивирусни лекарства като "Тамифлу" и "Реленца" и да ускори процедурите за откриване на ваксина. Тогава организацията не препоръча ограничаване на пътуванията, а за спокойствие и по-добра лична хигиена.

"СЗО, за да обяви международно извънредно положение в областта на общественото здраве за това трябва да има сериозни причини. Подобни причини са се случвали и при епидемиите от предишните коронавируси – САРС, МЕРС", припомни доц. д-р Михаил Околийски от Представителството на СЗО в България.

Гледайте целия филм на Миглена Георгиева във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК