Следващият парламент трябва да приеме Закона за училищното образование, смята Янка Такева

По този начин ще бъдат отпуснати евросредства по ОП „Образование за интелигентен растеж“

15.09.2014 | 10:50 Редактор: Ирина Георгиева
Следващият парламент трябва да приеме Закона за училищното образование, смята Янка Такева

Следващият парламент трябва да приеме Закона за училищното образование и така да бъдат отпуснати евросредства по ОП „Образование за интелигентен растеж“. Това съобщи в Сутрешния блок на България Он Ер Янка Такева, председател на учителския синдикат към КНСБ. Според нея българските учебници трябва да се пренапишат, защото в момента отблъскват учениците.

"Знаете, че още първата седмица Служебното правителство подписа партньорско споразумение, според, което Министерство на образованието е задължено да приеме голяма част стратегии и съответно Закона за училищното образование. По този начин ще бъдат отпуснати средствата по ОП "Образование за интелигентен растеж". А какво трябва да бъде записано в този закон - промяна на учебните програми и учебното съдържание. От начина на поднасяне на учебния материал зависи мотивацията на учениците за учене и четене. Подобряване на планирането и организацията вътре в училище." - обясни Такева.

Образованието е най-недофинансиранета сфера, смята Такева. Тя заяви, че е нужно допълнително финансиране. Според Такева не на последно място сред проблемите се нареждат и ниските учителски заплати. 

"В момента над 6 000 учители работят в българската образователна система на над 65 годишна възраст. Над 2300 учители са нередовни, т.е. учители, които нямат педагогическа правоспособност. Днес учителите работят с минимална заплата 530 лева." - допълни Такева 

Пари има в България,но не се разпределят правилно, смята Такева. Тя коментира и защо учениците ходят на частни уроци, а именно, защото учебният материал е изключително много академично поднесен на ученици и не е съобразен с техните възможности. Ако се оправи учебното съдържание както е по целия свят, съобразено с възрастта на децата, няма да го имаме този проблем, допълни Такева.

Пълният коментар в следващото видео: