Трудният път до класната стая

Ходенето на училище понякога е не просто трудна, но и опасна дейност

15.09.2014 | 09:17 Редактор: Ирина Георгиева
Трудният път до класната стая

Началото на учебната година започва през септември в почти всички страни по света. Оказва се обаче, че за милиони деца по света училището е лукс, струващ им неимоверни усилия. Колекция от любопитни снимки показва как малчуганите минават десетки километри пеша всеки ден, за да получат образование, което да им даде по-добър старт в живота. Малките ученици прекосяват опасни пътеки, преминават по счупени мостове, спускат се по стоманени въжета, само за да отидат на училище. 

Ходенето на училище понякога е не просто трудна, но и опасна дейност. На някои места по света десетки деца рискуват живота си всеки ден, за да влязат в класната стая.

1.За да стигнат до училището си всеки ден около 20 деца на индонезийския остров Суматра преминават по метално въже, опънато на около 9 метра над реката. След като се справят с въжето, децата вървят пеша 11 километра през гората, за да стигнат до сградата на училището си в град Паданг. Учениците са принудени да балансират като въжеиграчи, тъй като преди две години висящият мост на реката се срути в следствие на проливните дъждове. 

2. В друго индонезийско село се оказва, че децата живеещи на единия бряг на река Киберанг трябва да пресекат счупен висящ мост, за да преминат от другата страна, където се намира училището им. Децата предприемат опасното придвижване, за да избегнат допълнителни 30 минути ходене пеша през друг мост. 

3. Отново в Индонезия стигаме до един опасен акведукт, който разделя село Сура и Племпунген на остров Ява. Краткият път на децата до училището им преминава през опасния акведукт. Те избират този път, като алтернатива на вървене пеша повече от шест километра. 

4. В Колумбия децата на няколко семейства, живеещи в дъждовните гори на 60 км южно от столицата Богота, ходят на училище, като се придвижват по стоманени въжета, свързващи двете села. Това е единственият начин да стигнат до учебното заведение. Друг път няма. Стоманените кабели са с дължина от 800 метра и са разпънати на 400 метра над бушуващата река Рио Негро.  Фотографът Кристоф Ото заснема този удивителен кадър на ученичката Дейзи Мора и нейният брат Джамид, които преминават по въжето със скорост от около 80 км в час. Тъй като е твърде малък, за да пътува сам 5-годишният Джамид се спуска заедно със сестра си в торба, закачена за макарата.  Клонът с V-образна форма служи за спирачка. Цялото пътуване отнема около 60 секунди.