Между 300 и 500 лева са нужни за 15 септември

Парите са необходими за учебници и тетрадки, дрехи, обувки и униформи

14.09.2014 | 09:39 Редактор: Ирина Георгиева
Между 300 и 500 лева са нужни за 15 септември

Между 300 и 500 лева са необходими за подготовката на един ученик за първия учебен ден, показа проверка на България Он Ер. Парите са необходими за учебници и тетрадки, дрехи, обувки и униформи. При първокласниците необходимата сума е още по-голяма.

Малко преди първият звънец да сложи началото на новата учебна година, родители и ученици все още трескаво обикалят магазини за дрехи, книжарници и борси за учебници. Тази година в столицата малко по-търсени са учебниците и тетрадките на площад „Славейков“, отколкото в книжарниците. Причината – по-ниските цени. Проверка на България Он Ер показа, че цените на учебниците на столичния площад с книги са с по 3-4 лева по-ниски от тези в повечето книжарници. 

„Като цяло и тук и в книжарниците има хора, но повече са тук в общи линии. Малко по-евтино е тук, отколкото в книжарниците. И отстъпки си правим и всичко.“ - обясни търговец.

За да им излезе малко по-евтино, масово учениците продължават традицията от предходните години да купуват учебници на старо. И да продават своите стари учебници. Като Габи.

„Връщаме. Все още не се знае какви ще купуваме. 15-ти септември излиза скъпо, ако си взимате чисто нови учебници. Но повечето си взимат втора употреба. Около 70-80 лева само за учебници. Отделно за дрехи и други неща още толкова горе-долу. 100-200.“ - коментира Габриела Литова, ученичка в 9-ти клас.

Цената на един учебник на старо обикновено е с 30 на 100 по-ниска от тази на чисто новия. Тоест, от 10 лева за учебник, цената пада на 3-4 лева. Така цял комплект от нови учебници и помагала вместо 70-80-100 лева излизат не повече от 40. Като добавим обаче всички тетрадки и учебни пособия и новите дрехи, униформи или обувки, от семейния бюджет отиват поне 300-400 лева. 

При първокласниците като Божидар сумата е още по-висока, защото родителите им рядко купуват учебници втора ръка.

„За средната заплата не мисля, че е особено евтино. Със сигурност е няколкостотин лева от бюджета?" - заяви Лалка Даскалова, майка на първокласник.

"Чакам с нетърпение да тръгна на училище, защото ще зная много неща.“ - допълни първокласникът Божидар Даскалов.