fallback

Иван Иванов: Водният сектор има нужда от 14 млрд. лв. инвестиции

Между 30% и 40% от тези средства могат да се набавят от европейски средства

09.09.2014 | 10:55 Автор: Ирина Георгиева

Водният сектор има нужда от 14 млрд. лв. инвестиции, за да се "изчистят проблемите". Това заяви инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи между 30% и 40% от тези средства могат да се набавят от европейски средства, а другите ще са от заеми и държавна помощ.

Стратегията за отрасъл водоснабдяване и канализация предвижда увеличение на цените на ВИК услугите, припомни инж. Иванов. Според него това е с цел да се осигурят необходимите инвестиции.

"От началото на 2016г. ще има масово увеличение на ВИК услугите. Стратегията предвижда цените да достигнат националната поносимост, което означава на места и двойно увеличение от сегашното. Стратегията може да бъде игнорирана и неизпълнена." - обясни инж. Иванов.

Има недоглеждане и недостатъчно работа по превенцията, категоричен е инж. Иванов. Той посочи и част от причините за случващото се са силните дъждове, както и лошото управление на ресурса, т.е липсата на мониторинг в реално време на ситуацията по речните корита и в язовирите.

"Не е точно видео наблюдение. Имало специални устройства, които могат да следят нивата на язовирите и всъщност ние като страна кандидатстваме по  следващия оперативен период - по ОП "Околна среда" да изпълним един проект по 50 млн. евро, с който да се случи това в 13 корита на реки." - допълни инж. Иванов.

Друга причина е липсата на добра организация между отговорните институции, допълни инж. Иванов. По негови думи липсва законодателство, което да кара отговорните институции да гледат по-сериозно на този проблем.

Инж. Иванов заяви, че язовирите в България са около 2000 и около 175 от тях се стопанисват от предприятия, язовири и каскадите. Те се използват предимно за поливане, съобщи експертът и припомни, че финансовата ситуация в предприятието Напоителни системи не е добра и респективно може да очаква, че не се поддържат достатъчно. По думи на инж. Иванов има 10 язовира, които се използват за питейно-битови цели и се поддържат от ВИК оператори. Там нещата са под контрол.

"30 се използват за електричество и се поддържат добре. Останалите за общинска или частна собственост на големи предприятия и в този случай са проблемите. Общините или ги отдават на аренда без да има ясни условия за поддръжка или въобще ги изоставят без да се интересуват от тях." - коментира инж. Иванов.

Прави се контрол върху язовирните стени и съоръженията, но не се предприемат действия, подчерта експертът. По негови думи МОСВ чрез басейновите дирекции спазва Европейските директиви и показват зоните застрашени от наводнения, но това е само на хартия. Хората не са информирани, че попадат на такива зони и трябва сами да проверят в сайта, допълни инж. Иванов.

След наводнението в село Бисер се създаде Междуведомствена комисия, която минава и оценява работата на язовирите, припомни инж. Иванов. По негови думи Комисията е оценила, че 68 язовира са в предаварийно състояние, но нищо не е направено.

"Мога да го твърдя по-уверено, защото намерих доклад в интернет на бившия министър на околната среда и водите Станислав Атанасов до Вътрешния министър, в който се казва, че работата на Междуведомствена комисия е абсолютно неползотворна, защото нейните предписания не се изпълняват от областни управители и кметове." - допълни инж. Иванов.

Пълният коментар в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Коментари
fallback