Обстановката в страната постепенно се нормализира след обилните дъждове и наводнения

Започва разчистването на рибарското селище в Бургас Ченгене скеле

08.09.2014 | 14:19 Редактор: Ирина Георгиева
Обстановката в страната постепенно се нормализира след обилните дъждове и наводнения

Започва разчистването и на един от най-пострадалите райони – рибарското селище в Бургас Ченгене скеле, където е унищожена голяма част от инфраструктурата. Кметът на Бургас Димитър Николов разпореди за нуждите на пострадалите рибари да бъде осигурена тежка техника, която да участва в разчистването на едрите отпадъци и ще помагат за изваждането на потопените от пороя лодки.

Отново по заповед на кмета на рибарите ще бъдат доставени строителни материали - чакъл, отсевки и фрезован асфалт от ремонтите в града, предаде община Бургас. С тях може да се оформят подходи към отделните сгради, защото движението в селището все още е крайно затруднено.

Обявеното частично бедствено положение на територията на община Бургас, обхващащо кв. Победа, Рибарско селище "Ченгене скеле", село Маринка и село Извор, все още не е отменено. Правят се подробни описи на нанесените щети, подкрепени със снимков материал, за да може да се внесе аргументирано искане за финансова помощ до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Общински служители, съвместно със социалните служби, ще посетят на адрес пострадалите бургаски семейства, за да ги консултират имат ли право и на каква помощ. Те ще им помогнат също за подготовката на необходимите документи.

Кметът Димитър Николов ще предложи на местния парламент да гласува и за финансово подмомагане на семействата на двете загинали при наводненията жени - Недялка Танева и Камелия Желязкова.

Много хора имат нужда от храна, минерална вода и топли дрехи. БЧК събира дарения за пострадалите. Все още е в сила бедственото положение, обявено в Харманли, Димитровград и Симеоновград.

Полицията започва проверка на обстоятелствата около наводнението в Странско. Ще бъдат разпитани арендаторите на двата язовира и ще се проверяват документите на водоемите, тъй като техните стени също се скъсаха.

Заради отнесения път отсечката Димитровград-Симеоновград е затворена.

На територията на област Стара Загора всички язовири преливат контролируемо през преливниците си. Повишени са нивата на реките във водосбора на река Марица.

Възстановено е движението на влаковете в два от пострадалите от обилните валежи железопътни участъци в страната, съобщиха от БДЖ.

Създава се организация и за стартиране на възстановителни дейности по 83-та жп линия, в междугарията Любеново – Гълъбово и Гълъбово – Симеоновград. Там положението остава сериозно, а водата все още не се е оттеглила.