Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Как се калява нежната сила?

За българките – воини и бойци

11.02.2019 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
Как се калява нежната сила?

Още византийските летописи описват, че при определени обстоятелства българските жени са се сражавали на бойното поле наравно с мъжете. Историята е запомнила и имената на Сирма Войвода, Румена Войвода, Мерджан Рада Войвода, които не не са легендарни персонажи, а реално съществували исторически личности.

Според водещата на предаването "BOEC BG" Деси Джерманска може би многовековното робство е калило българката в способността ѝ да оцелява.

Има версия, че Мустафа Кемал Аттатюрк е от български произход, според някои баща му е българо-мохамeданин, според други майка му е българка, но това са само предположения. Едно обаче е абсолютен факт - Ататюрк има изключително топло отношение към България и българите.

Неговите са думите, който е против България, той е против Турция. Той е бил изключително интелигентен, елегантен, енергичен мъж, с европейски светски разбирания, който като военно аташе в София, бързо впечатлява всички. Участвал е в заседания на масонската ложа, ръководена от ген. Стилян Ковачев, самият Ататюрк е бил член на Великият Ориент на Франция.

Известна е голямата му любов към Димитрина Ковачева, дъщерята на генерал Ковачев. Тази любов започва като разузнавателна мисия, но свършва с това, че Мустафа Кемал иска ръката на Мити, както е наричал Димитрина. Генерал Ковачев му отказва - разказа писателят Димитър Недков.

Българо-турските взаимоотношения в историята са изключително сложни - петвековно робство, войни, много кръв, но и периоди на сътрудничество. Българи и турци се сражават рамо до рамо в Първата световна война,  а в Тракия дори е имало Българо-турска тракийска революционна организация, която е воювала с гърците.

Лошото е че България няма концепция, стратегия за това какви да са отношенията ни със страна като Турция, с нейната огромна армия, икономика и 82 милиона население. 

Световната шампионка по карате киокушин и абсолютна шампионка на Япония в същия стил Станислава Бойчева сподели в предаването "Операция: История" за тежките тренировки, начинa, по който се калява силата и издръжливостта и какво е да побеждаваш противници по-тежки от теб с 20 килограма.

Втора част гледайте тук >>