Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

70% от българските роми живеят изолирано

"Северозападните дялове на Индия са прародина на ромите", каза доц. Йосиф Нунев

26.05.2024 | 16:57 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Операция История" доц. Йосиф Нунев коментира каква е кратката история на ромите и какъв е техният произход.

"Ромите са една неразделна част от българския народ и от българската нация. За тях се говори само по проблеми и инцидентно, когато някое политическо ръководство, когато се сети да направи някаква кампания и да привлече огромни пари от Запада и целият български народ да настръхне срещу ромите. Ние търсим все проблеми", каза доц. Йосиф Нунев.

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че не се говори за тяхната история, защото няма реален интерес. Едва ли има ром в България, който да не се интересува от това какъв е той, защо е тук, коя е неговата прародина, какво го свързва с България, защо е част от българската нация, обърна внимание гостът.

Но те са толкова затворено население и не знаем какво мислят и какво искат да научат. 70% от българските роми живеят изолирано от българското население, подчерта доц. Нунев.

"След освобождението на България от Османско владичество ромите останаха като чужди хора, отдалечени от общото българско пространство и много по-късно ги припознахме като наши. Северозападните дялове на Индия са прародина на ромите. Има различни теории за попадането на ромите на Балканите, но това е нееднократен процес. Според последните исторически данни той тече между 5 и 14-15 век", обясни доц. Нунев за ромската история.

Целия разговор гледайте във видеото.