Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Кой е Никола Симов - Куруто?

Иван Вълевски и Савин Савов разказаха за първия знаменосец на Ботевата чета

05.05.2024 | 18:13 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Операция история" и рубриката "Тяхната история" Иван Вълевски и Савин Савов от Национално Дружество "Традиция" град Търговище говорят за първия знаменосец на Ботевата чета Никола Симов - Куруто, който чрез смъртта си възкреси българския народ. 

"Никола Симов - Куруто е бил бунтар по душа и е имал изключително чувство за справедливост. Бил е съдник между българи и турци, между турци и турци и между българи и българи, има много разказани случки. Роден е през 1845 г. в Ески Джумая или днешно Търговище. Куруто означава висок, сух, слаб човек, измислят го, когато отива в Румъния", разказа Иван Вълевски. 

Савин Савов допълни в ефира на Bulgaria ON AIR за чувството за справедливост на Симов. Още в игрите си с децата, независимо дали от по-богати семейства или не, Куруто се е държал с всеки според заслуженото, което е водело до конфликти с родителите на по-богатите деца, с които си е играел на равни начала. 

"Когато емигрира във Влашко се среща с българските хъшове. Отначало е бил при Любен Каравелов в печатницата и след това се премества при Христо Ботев. Двамата се сближават, имали са сходни дух и душа и Никола Симов винаги е бил до Ботев. В Ботевата чета е намерил съмишленици. Избират го за знаменосец заради височината му, знамето е ушито от сестрата на Никола Обретенов - Петрана Обретенова. Неговият живот е много кратък, убиват го на Милин камък още при първото сражение. Тръгва със знамето напред, но го пронизват в корема, по спомени на Сава Катрафилов", каза Иван Вълевски. 

Целия разговор гледайте във видеото.