Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Йордан Йорданов: Културната идентичност е как се самоусещаме и самоосъзнаваме

"Който вярва в Бога знае, че цялото човечество е един голям народ", заяви изследователят

05.05.2024 | 17:44 Редактор: Йоана Великова

Историята отдавна не е просто наука. Тя е бойно поле, на което мерят сили държави, геополитически съюзи, религии и народи и всеки търси и брани своята историческа истина. Как могат да съхранят националната и културната ни идентичност, коментира изследователят Йордан Йорданов.

"Културната идентичност включва всички направления на индивидуалния, на обществения и на държавния живот, защото под идентичност разбираме и духовност, и култура, и образование. Това е много широко понятие в различни направления, но това е как се самоусещаме и самоосъзнаваме, доколко имаме вътрешна идентификации, участваме в определена общност, съюзи и с кого и как се свързваме и какви качества и стремежи проявяваме", каза в предаването "Операция история" Йордан Йорданов. 

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че християнството е вид култура, наука и духовност и хората трябва да я разглеждат през призмата на историята, но съвременните хора не го разбират. Христовата вяра е вид жива сила, която стои зад човека и която се проявява чрез неговото име.

"Който вярва в Бога знае, че цялото човечество е един голям народ, Божии народ. Историята показва, че всичко е движение на култури, всяка нова култура съдържа в себе си и предходните", допълни изследователя.

Гледайте целия разговор във видеото.