Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Великите дни и хора в българската история

"Ако нямаме усърдие да съхраняваме паметта, архивите ще изчезнат", каза Александър Алексиев.

05.05.2024 | 17:15 Редактор: Йоана Великова

Величието е нещо субективно - за едни най-великите български дни са дните на цар Симеон Велики, други от откриват величието е в перото на отец Паисий Хилендарски. Именно за тези велики мигове в българската история говори колекционерът Александър Алексиев, който донесе част от колекцията си в студиото на предаването "Операция история" и разказа истории за някои от неизвестните български будители.

"Антим I е роден 1816 г. в Лозенград. Става видински митрополит, председател на Учредителното събрание след Освобождението. Много заслужил деятел на църквата ни", разказа Алексиев за първият български екзарх. 

Пред Bulgaria ON AIR той каза още, че всички архиви от българската история трябва да бъдат пазени и помнени. Той самият пази част от архива, но има професионалните археолози, които нямат интерес към тези архиви.

"Провидението се грижи за съхранението на паметта и което ние спасяваме е благодарение на Светлото провидение. Ако нямаме усърдие да го правим постоянно тези архиви си отиват. Ние нито сме първите, нито сме последните и нещата, които съм донесъл от моята колекция са много светли примери", допълни колекционерът.

Целия разговор гледайте във видеото.