Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Славният тракиец Спартак - символ на силата и непокорството

Орфизмът - изкуството да подчиняваш дивата природа и да контактуваш с боговете

03.06.2019 | 13:25 Редактор: Зара Паталева
Славният тракиец Спартак - символ на силата и непокорството

Спартак е символ на смелост, непокорство и чест. И римските автори, които пишат за него, се изразяват така - "той загина с чест". За мен Спартак е от висшата тракийска аристокарция, най-вероятно принц. Има такава царска династия при одрисите Спартакиди. Само представител на аристокрация е могъл да владее така военната стратегия и да разбива много пъти перфектната бойна машина на древността - римските легиони. Той не е бил обикновен гладиатор, а той бил човек, който е обучавал гладиаторите. С него е била неговата съпруга, която е била гадателка. Той е заемал по особено положение в Рим, не е бил просто роб. Познавал е изключително добре тактиката на римските легиони. Ако е искал да остане безсмъртен, той го е направил. Самият факт, че и през 21 век говорим за него, означава че той е безсмъртен, разказа пред Bulgaria ON AIR проф. дин Валерия Фол, съпруга на основателя на съвременната тракология Александър Фол.

Орфей е фигура с изключително значение. В орфическите мистерии са обучавани мъже. Това е било изкуството да властваш, да подчиняваш дивата природа и да контактуваш с боговете. То е била тайна за малцина, защото знанието е власт. Съществувал е артефакт, т.нар . "Орфей на Разпятието". Той е бил в берлинския музей, но се е изгубил, но никой не знае от коя епоха. При всички положения християнството е взело много от орфизма, както и от много други древни вярвания, но да се казва че "Орфей е Христос преди Христос", е прекомерно. Ако трябва да се сравнява с някоя от библейските фигури, Орфей по-скоро е като Йоан Кръстител - учител и човек, който просвещава и посвещава. Орфей най-вероятно е просто митологически сборен образ на висшите тракийски жреци.

Нашата държава не използва световната популярност на Спартак и Орфей, а това са имената, които за познати не само на учените, но са герои и на масовата съвременна култура. Това са единствено световно разпознаваемите имена на герои, живели по нашите земи. Бих добавила към тях и името на цар Резос, малцина знаят, че от неговото име произлиза титлата Рекс, тоест цар, добави проф. Валерия Фол в предаването "Операция история".

Втора част гледайте тук >>