Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Иван Гарелов: Когато един народ осъзнае своята кауза и е единен, няма начин да не победи

"Палестинците и израелците имат една обща съдба, те могат да намерят път към себе си", каза журналистът

25.05.2024 | 20:00 Редактор: Йоана Великова

Каква е ситуацията в Близкия изток и използва ли се политически PR в хода на предизборната кампания? В предаването "Опорни хора" говори журналистът Иван Гарелов, който представи и новата си книга. 

"Ако си спомняте моя първи коментар след терористичната акция на "Хамас", аз казах, че ще се преобърнат симпатиите на общественото мнение. Книгата ми дава възможност на българското общество да погледне в цялост всички страни на този проблем така, както аз съм го видял и изживял. Това са събития, в които аз съм участвал, в някои моменти е като екшън, в други е като история", каза Иван Гарелов за новата си книга "Гнездото на омразата", посветена на Близкия изток.

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че "Хамас" в момента привлича вниманието, защото се проля кръв, но те не представляват Палестина. 

"Най-кратко за истината за палестинския народ: когато един народ осъзнае своята кауза, има силна военно-политическа организация и е единен, той няма начин да не победи в даден момент. Единението е най-трудното в цялата тази история, защото тя зависи много от общественото мнение и когато общественото мнение се поддава на такива твърдения, че "Хамас" е лицето на Палестина и няма какво да се преговаря с никого, това е най-крайната позиция на самия Бенямин Нетаняху. Ще се предизвикат извънредни избори, той ще падне от власт и израелците ще го осъдят и за минали престъпления, и за това, че допусна атаката на "Хамас", и за това, че той компрометира Израел с тези сегашни действия", допълни гостът.

Той припомни, че голяма част от израелския народ не харесва министър-председателя си Бенямин Нетаняху и в Израел често има много големи демонстрации, които българските медии не показват. 

"Палестинците и израелците имат една обща съдба, това е най-важният извод, до който стигнах, благодарение на добрите си контакти и до навлизането отблизо. Те имат едно небе и едно слънце и са осъдени да живеят заедно. Те могат да намерят път към себе си, те са високо интелектуални нации и могат да намерят пътя към мира. Европа обаче липсва по този конфликт, оставяйки го на САЩ", сподели журналистът.

Иван Гарелов коментира и думите на Доналд Тръмп, че ако той беше президент конфликтите в Близкия изток и Украйна нямаше да ги има. Според него това са чисто политически и предизборни думи.

"Влиянието на "Големият брат" в родната политика е надценено. Аз лично смятам, че беше злоупотребено от страна на нашите политици. Съединените щати са съюзник, те имат определени планове и идеи за това как трябва да изглежда НАТО", каза Гарелов. 

Според гостът изборите, които ще се проведат на 9 юни не са излишни, изборите ни правят по-критични и най-вероятно ще има и нови избори.

Гледайте целия разговор във видеото.