Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Какво е общото между българите и баварците?

Българите са споменати за първи път от Йохан Авентин през 225 година пр.н.е.

12.05.2024 | 18:20 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Операция история" и рубриката "Тяхната история" говори д-р. Николай Колев за общия произход между българите и баварците. 

"Можем да обясним, че общият произход на българите и баварците не е конспирация с думите на Йохан Авентин. Той получава образованието си в Рим, Париж и Виена. По негово време това са центровете на културата и когато се връща в Бавария, баварският княз казал, че Авентин ще възпитава двете му момчета. Той, с цел обучение на момчетата, пише латинска граматика и първата западноевропейска енциклопедия, свързана с много неща, които би искал да покаже на младите хора. Авентин публикува две книги: "История на Бавария" и "История на Германия". Карл Фритцлер събужда интереса към трудовете на Авентин в наши дни", каза д-р Николай Колев. 

В ефира на Bulgaria ON AIR той прочете част от трудовете на Карл Фритцлер, в която се споменават българите.

"За народа на баварците в Армения постепенно стана много тясно. Баварските предания говорят, че все още се знае за множество военни походи, предприети от този народ. Според изчисленията на Авентин още през 225 година пр.н.е. се е случило така, че един отряд от български народ, който принадлежал към баварското племе, се отделил от него и заминал. Българите са съществували далеч преди 165 година", коментира Колев. 

Целия разговор гледайте във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ема Енкина
преди 3 седмици
Липсва "Какво е общото между българите и баварците?", публикували сте два пъти частта за Щастливеца. Сигнализирай за неуместен коментар