Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Продадена ли е била униформата на Христо Ботев?

Все още има спорове около гибелта на революционера

02.06.2024 | 17:27 Редактор: Йоана Великова

Какво се случва с войводата и революционера Христо Ботев и неговите вещи след гибелта му? Наистина ли униформата му е била продадена? Отговор на тези и на още много въпроси дава Николай Иванов в предаването "Операция история" точно в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

"Книгата ми "Униформата на Ботев - разпродадена" се породи след един мой анализ на някои архиви. Един от недостатъците на работата на нашите историци е, че те не могат да правят вътрешни взаимовръзки между фактите и прочита на документите. Вещите на Христо Ботев и на много други четници са обект на разследване от турските власти. Прецизна е била турската съдебна и следствена система и тя е изискала от административните началници на турските области да се вземат билетите, паспортите на заловените четници, униформи и всякакви вещи са станали предмет на разследване. След тези разследвания много хора са получили присъди", каза Николай Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той показа документи и архиви, свързани с Ботев и разказа интересни истории. 

"Все още продължават споровете за гибелта на Ботев. Започват на бял свят да излизат все повече неща, проблематиките спрямо смъртта и последиците са проучени с недобра методика", заяви Иванов. 

Гледайте целия разговор във видеото.