Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Как може да се решат проблемите в Близкия изток?

"Арабската пролет доведе до беди в повечето страни", каза Борис Борисов

02.06.2024 | 17:50 Редактор: Йоана Великова

Гост в предаването "Операция история" е бившият ни посланик в Йемен и Кувейт Борис Борисов, автор на книгата "Посолство", който коментира раздирания от конфликти Близък изток.

"Преди 2012 г. България поддържаше своето посолство в Йемен, но не го управляваше и във връзка с процесите, които се развиваха тогава в арабския свят, а и в нашата страна. Това бяха годините на "Арабската пролет", която доведе до повече беди в повечето страни, защото на власт дойдоха неясни политически образования, в някои страни се стигна до разкъсване на обществената тъкан и до граждански войни", каза Борис Борисов. 

Той смята, че за да се решат проблемите в страните от Близкия изток, трябва да се промени коренно нагласата и политиката на Запада към случващото се в този регион. 

"Книгата се казва "Посолство", а не "Посолството", защото това е един цялостен образ на българските посолства зад граница. В нея се показва един вътрешен поглед на работата на редовия дипломат, на решенията, които той взема, как тези ежедневни решения и действия се възприемат от нашите дипломати зад граница, показват влияние върху живота на българските граждани, които живеят в съответната страна и какво въздействие има след това върху цялостния климат, върху съжителството между структурата, посолството и обикновените граждани", разказа Борисов за своята книга в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Гледайте целия разговор във видеото.