Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Светлозар Попов: Българите да търсят истината, историята е подправена

Първата писменост в света е тази, която е на Балканите, Източните и Централните Балкани, каза изследователят

02.06.2024 | 18:21 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Операция история" и рубриката "Тяхната история" изследователят д-р Светлозар Попов говори за познатата и непозната българска писменост и за хипотезата, че има връзка между нея и много древни символи, разпространени от пещерата Магура до Таримската котловина в Западен Китай. 

"Ако не се касае за мистификация, паралелите са удивителни. Дали знаците от Магурата и кирилицата са автентични - това тепърва трябва да се уточни от нашите изследователи. Трябва да се изследва дали са от времето на Халколита, или много по-късни опити за предявяване на интерес към цялата тема, защото автентичността на този етап аз не я виждам удостоверена. Но в наши дни, последните две десетилетия световната лингвистика прие, че първата писменост в света е тази, която е на Балканите, Източните и Централните Балкани", каза Светлозар Попов. 

В ефира на Bulgaria ON AIR той поясни, че учението на Георги Сава Раковски за българската история не е приемано от нашите историци неслучайно, дирижирано е отгоре. 

"Това, което искам да кажа на българите е да търсят истините за нашата история и минало, защото те са така подправени, че кюрди и татари, и славяни, само българи не сме", заяви Попов.

Гледайте целия разговор във видеото.