Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Кирил Петков се е срещнал с президента Радев преди месеци с оферти за сглобка?

Изпълнителната власт в България е слаба, смята Владислав Горанов

03.02.2024 | 20:08 Редактор: Деси Николова

Румен Радев се наложи да ръководи изпълнителната власт от първите дни на своя мандат. Дали това го провокира в годините да има особен афинитет, критичност и отношение към изпълнителната власт, дали така възприема мандата на президентската институция или съдържанието на конституционните си правомощия, но това, което се случва в момента, е последица от всичко, което той като отношение към изпълнителната власт и парламентаризма проведе. Това каза бившият финансов министър Владислав Горанов в студиото на "Опорни хора".

Той отбеляза, че политическата криза в България е стартирала през 2020 година.

"Проблемът на Радев е, че той се яви през годините като най-голямата политическа сурогатна майка. Той, знаейки, че по Конституция нищо друго не може да направи, освен да президентства, се опитваше през цялото време да участва задкулисно в творчеството на различни политически субекти. В подобни неща са упреквани и президенти преди него, но той най-нетърпеливо и най-агресивно се опитваше да се включва на този терен. Това, което се случва в момента между него и Пеевски, е нещо съвсем естествено", заяви Горанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът изрази същото мнение като множество политолози и анализатори, че при съмнения за корупция от страна на президента или друг политически лидер е необходимо да се подадат сигнали и да се разследват съответни доказателства.

"Това, което постигна Пеевски, отмъщавайки си на всички тези, които се опитваха през годините да го демонизират, е свалянето на Радев от амвона, който той се опитваше да заема, и го вкара в политическата кал, където с негово желание или без, ще трябва да участва. Макар и избран мажоритарно, влизайки в този политически дебат и влизайки в обяснителен режим, той застава до политиците, с които иска да се съизмерва", добави Горанов.

По думите му изпълнителната власт в България е слаба.

"Когато имате слабо правителство и слабо лидерство, всеки, който е по-енергичен и знае какво трябва да се направи, по-лесно му се чува гласа. Когато имате слаба изпълнителна власт, парламентът изпъква. Това е част от политическата криза, която започна 2020 година и не виждам да свършва скоро", посочи Горанов.

Той призова да се обърне особено внимание на думите на вицепрезидента Илияна Йотова, която каза, че "президентът е поканен за част от сглобката".

"Смея да твърдя, с висока степен на вероятност, че среща между Румен Радев и Кирил Петков се е състояла преди няколко месеца. Ако някой трябва да питате дали е имало оферта към президентството за участие в някаква конструкция, било то тип сглобка - го адресирам към Петков", каза още бившият финансов министър.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
Именно, в това е трагедията, че допуснаха бивши комунисти- руски слуги да управляват държавата, която стана член на ЕС само фасадно." А още по-голямата трагедия е, че точно тия дори не са били и комунисти, а просто утaйката, която винаги си гледа интереса и е готова за пари и мaйка си да продаде и да сервилничи на всеки, от когото ще има изгода. Сигнализирай за неуместен коментар