Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Нели Куцкова: Клетвата на конституционните съдии е с церемониална функция

Най-важното е да присъства този, който ги е предложил – НС, допълва бившият член на ВСС

29.01.2024 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува Нели Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите и бивш член на ВСС.

Темите на разговора са клетвата на новите конституционни съдии, войната между "Дондуков 1“ и "Дондуков 2“ и избора на Диана Ковачева за нов съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Президентът Румен Радев не присъства на клетвата на новите конституционни съдии. 

"Според президента тази процедура по избор на заклелите се конституционни съдии е нелегитимна. Досега няма такъв случай, в който да е признат за невалиден такъв избор поради това, че някой не е присъствал на клетвата. Това е по-скоро церемониална функция, една тържественост, едно обществено признание за хората, които ще станат конституционни съдии. Най-важното е да присъства този, който ги е предложил. В случая това е Народното събрание“, коментира Нели Куцкова.

"По време на изслушването ми направи впечатление, че не бяха задавани такива въпроси, какво ще правят тези хора в Конституционния съд. Бяха задавани въпроси, които нямат нищо общо“, каза гостът.

Относно критиките, че съдът става по-политически зависим с влизането на Десислава Атанасова, Нели Куцкова заяви: "Зависи от конкретния човек. Но всеки един човек, дори активен политик като Десислава Атанасов, ако има съвест и достатъчно знания винаги може да отстоява позицията си, стига да може да намери аргументи. И пак е въпрос на характер, да не се поддаваш на политическо влияние".

Целия разговор гледайте във видеото!