Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Проф. Даниел Вълчев: Хора, които не знаят български, могат да станат министри

Вероятно ще се родят нови политически сили, които ще се противопоставят на случващото се, прогнозира бившият министър на образованието

23.12.2023 | 21:03 Редактор: Елеонора Танева

С Конституцията и Паметника на Съветската армия виждаме огромен разход на обществена енергия, напрягане на хората, засилване на различията в обществото, без страната да има никаква полза. Това коментира юристът и бивш министър на образованието проф. Даниел Вълчев в студиото на "Опорни хора".

Той се противопостави на бързо направените промени в основния закон.

"Ясен знак са в каква посока мислят хората, които ни управляват - няма голямо значение дали живееш в тази страна, достатъчно е да имаш образование или компетентност, за да можеш да бъдеш депутат или министър. За народен представител се изискват 18 месеца да си живял в страната, но за министър това не е задължително, може да не знаеш и български език, но можеш да станеш министър. Това не знам за какво го правим", заяви проф. Вълчев.

Пред Bulgaria ON AIR той анализира и ограниченията в текстовете кой маже да изпълнява функциите на служебен премиер.

"Министър-председателят е като някаква зловеща фигура, тук-там сме имали някой глупак, но това ми се струва пресилено и може да създаде проблеми - не е ясно дали Обикновено народно събрание може да промени правомощията на президента. Не виждам какво печелим с това да ограничим президента да избира министър-председател", заяви гостът.

По думите му в същото време прокуратурата има правомощия, които не са балансирани в наказателния процес. Той прогнозира, че се задават нови политически формации.

"Вероятно ще се родят някакви нови политически сили, които ще се противопоставят на това, което се случва. Финансовата политика на Василев не е дясна политика - взимане на заеми за увеличаване на доходите. Опитваме се да увеличим доходите повече отколкото можем да си позволим. НОИ ще има дупка от 10 млрд., НЗОК ще има няколко милиарда дупка, 8% здравна вноска не стига, сами себе си заблуждаване, че е възможно, че ще живеем както ни се иска", заяви още проф. Вълчев.

Бившият министър на образованието добави, че са нужни целенасочени инвестиции в хората и инфраструктурата.

"Ние ще плащаме на нашите родители пенсиите, а внуците ни на своите баби и дядовци", коментира още проф. Вълчев.

Гледайте целия разговор във видеото.