Радев към управляващите: Зловонна миризма от политически лицемери с апетит за власт

Промените в Конституцията неизбежно ще доведат до кризи, смята президентът

22.12.2023 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Малко преди решението на Нидерландия за Шенген да бъде оповестено, българският президент призова управляващите да гарантират пълноценното приемане на страната ни в Шенген в оставащите дни до Нова година. 

Преди да отпътува за двудневно посещение в Косово, Румен Радев отново разкритикува остро работата на кабинета и на парламентарното мнозинство. Основен мотив за упреците му са гласуваните окончателно от парламента промени в Конституцията.

Радев за пореден път не скри разочарованието си от факта, че постигнатият конкретен ангажимент от служебното правителство страната ни да влезе в Шенген до октомври тази година, не се е увенчал с положителен резултат. По думите му една от пречките е таксата за руския газ, която въпреки че беше отменена, е злепоставила страната ни пред Европа. 

"Управляващите все още дължат обяснение за ощетяването на националния интерес и за съботиране на пълноценната ни европейска интеграция, за което аз предупредих веднага с налагането на тази вноска и дадох на Конституционния съд", настоя Радев.

Според президента страната ни се управлява от политически лицемери, а цената я плащат хората и бизнеса. 

"Съвсем доскоро лидерите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далече от властта. Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно, че миризмата стига и до онези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шенген", обясни Радев.

Държавният глава разкритикува управляващите и по отношение на приетите промени в конституцията. 

"Явно апетитът за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана. Тези промени неизбежно ще доведат до кризи. Тепърва ще виждаме резултата от това, което те сътвориха, и аз ще сезирам Конституционния съд", заяви президентът.

Радев беше категоричен и по друг въпрос - няма намерение да налага вето върху държавния бюджет за следващата година.

Вижте повече в репортажа.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
" Саботира", а не " сЪботира". Сигнализирай за неуместен коментар