Радев: Управляващите до Нова година да гарантират пълноценно приемане в Шенген

"Изнасилват Конституцията заедно, и заедно щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно", заяви президентът

22.12.2023 | 08:42 Редактор: Деси Николова
Радев: Управляващите до Нова година да гарантират пълноценно приемане в Шенген

Управляващите все още дължат обяснение за ощетяването на националния интерес и за саботирането на пълноценната ни европейска интеграция. Призовавам ги, въпреки че загубиха два месеца с преградата, която сами издигнаха, поне в оставащите дни до Нова година да ни гарантират пълноценното ни приемане в Шенген. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в София.  Той посочи, че е подписал указ за закона, с който се обнародва решението на мнозинството само да се откаже от наложената от тях енергийна вноска върху транзита на газ, с което пада и преградата, която правителството и парламентът сами издигнаха по пътя ни към Шенген.

Президентът припомни и усилията на служебното правителство и постигнатите от него резултати за конкретен ангажимент за приемането на България в Шенгенското пространство още през октомври.

"За съжаление, този импулс не беше развит, а напротив – сами издигнаха бариери по този път", отбеляза още президентът.

Политическото лицемерие има висока цена, която се плаща не от политиците, а от гражданите и от бизнеса, заяви Румен Радев. Той припомни, че доскоро лидерите на ПП-ДБ са се надпреварвали да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далече от властта, ако искаме да бъдем демократична и правова държава, пълноценно интегрирана в Европа.

"Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно, и заедно щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно, че миризмата стига до тези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шенген", посочи Румен Радев.

Президентът заяви, че с приетите конституционни промени управляващото мнозинство изпълнява поредния етап от злополучния запис на „Продължаваме промяната“, който, по думите му, много бързо е бил забравен.

"Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана. Тепърва ще виждаме резултата от това, което те сътвориха и ще сезирам Конституционния съд по тези въпроси", подчерта държавният глава и допълни, че тези промени неизбежно ще доведат до криза.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)