Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Хората не се вълнуват от промените в Конституцията, в американската няма думата "демокрация"

За решението депутатите да могат да имат двойно гражданство - коментар на Георги Пирински и Стефан Стоянов

21.12.2023 | 20:39 Редактор: Искра Ангелова

Промените в Конституцията бяха окончателно приети на финалното трето четене в Народното събрание.

"Този подход, освен всичко друго, е пряко противоположен и на онова, което Венецианската комисия много дебело подчертава, че промени в Конституцията изискват всичкото необходимо време, за да се постигне широк консенсус. В нашия случай какво се получи? От самото начало едно мнозинство решава, че по възможно най-безогледния начин ще прокара това, което си е решило. Ние, както винаги, отзад напред - първо внесоха закона", каза бившият председател на Народното събрание Георги Пирински в студиото на "Денят ON AIR".

Според него обществото не се вълнува от "бруталната разправа".

"Хората знаят ли ролята на една Конституция и знаят ли защо трябва да има Конституция? Може и да може без нея. Просто да се събират, който има мнозинство, да решава каквото има за решаване и да тръгваме напред. В американската Конституция никъде няма думата "демокрация" и в нито една от 27-те поправки. И създателите на американската Конституция са направили каква е ролята ѝ и защо няма думата "демокрация", подчерта бившият посланик на България в Гърция в периода 2002-2006 г. - Стефан Стоянов, в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му еднокамарният парламент дава нестабилност: "Ако видите всичките промени, които са правени последните години в Конституцията, касаещи съдебната власт, са насочени за увеличаване на партийното влияние в съдебната власт. Нашите депутати изпълняват партийна дисциплина."

Депутати и министри ще могат да са и хора с двойно гражданство.

"За мен това е едно от най-недопустимите решения, които бяха прокарани. Председателят на конституционната комисия - Радомир Чолаков, гласува "против" този текст, направи и коментар. В нашата действаща Конституция има един текст - неотменен дълг на всеки народен представител е да пази държавното и национално единствено на РБ. Това е пряко покушение срещу това единство, защото така записан този текст, той създава толкова много хипотези, които застрашават националното единство", поясни Пирински.

Стоянов е на мнение, че се възстановяват комунистически практики.

"В Царство България 903 година се приема един закон, в който се казва, че когато български поданик (тогава) се натурализира в друга държава, той губи българското поданство. След това 1940 година законът се допълва и казва, че не само по натурализация, а по каквото и да е друга причина той си губи поданството. Но през 1948 година БКП го отменя, защото от Съветския съюз идват Георги Димитров и Васил Коларов и трябва да вземат отговорни постове в държавата", припомни той.

"Притеснявам се, че премиерът Денков с лекота казва: "Ние се консултирахме с Венецианската комисия, всичко е наред". Не, нищо не е наред. И с тези ограничения", отсече Пирински.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
То в американската конституция и думата "партия" не се споменава... За разлика от нашата, която много добре е подложила на партиите. Сигнализирай за неуместен коментар