Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Пламен Данаилов: Дерогацията беше битка за големите парични потоци през петрола

"Той е много по-голям бизнес даже и от газа", каза бившият зам.-енергиен министър

21.11.2023 | 17:37 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува общинският съветник от ИТН и бивш зам.-енергиен министър - Пламен Данаилов. Темите на разговора са местният парламент като огледало на сглобката, особено след фалстарта на СОС, футболната криза и София като арена на битки, както и дерогацията - политически или икономически е казусът.

"Отдавна е известна максимата, че за каквото и да ви говорят, знайте, че става дума за пари. Става дума за много пари. Битки и войни на тих и на открит фронт винаги са се водили за пари. Това беше битка за пари - кой да овладее големите парични потоци, които се движат през петрол. Ако се открие петрол, спира да се експлоатира газ, защото петролът е по-ценен. Той е много по-голям бизнес даже и от газа", каза Данаилов.

"Като изтече дерогацията, все някой трябва да доставя суров петрол. Т.е. ще се появи някой близък до управляващите. Това ще стане ясно след четири месеца и половина", допълни общинският съветник в ефира на Bulgaria ON AIR.

"НАП излезе с ревизионен акт, че "Лукойл" няма задължения. Как се процедира в нормалните държави? Там се прави анализ на този бизнес, каква е средната норма на печалба. Средната норма на печалба на една рафинерия, чисто хипотетично, е 15%. Данъчните би трябвало да изчислят, че на всеки 100 лв. продажби, трябва да имате 15 лв. печалба. От тях трябва да платите 1.50 лв. данък. Умножаваме по печалбите и разбираме колко данък трябва да платят. Така се прави в развитите страни", коментира Пламен Данаилов.

Гледайте целия разговор във видеото.