Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Румен Ненков: НС не трябва да се разпуска при политически кризи, може да работи със служебно правителство

Прибързано се говори за промени в Конституцията на 15 декември, коментира бившият конституционен съдия

08.10.2023 | 07:00 Редактор: Елеонора Танева

През седмицата на първо чете депутатите отхвърлиха промените в Конституцията.

"Твърде прибързано считаме, че на 15 декември ще осъмнем с промени в Конституцията. Лошото е, че народните представители повтарят едни и същи грешки. Не лоши идеи решиха да ги обличат в конституционни промени. Когато питах на обсъждане и питах кои експерти са писали тези норми, се оказа, че самите депутати, те нямат капацитета. Това коментира бившият конституционен съдия Румен Ненков в студиото на "Опорни хора".

Според него ще отпадне напълно от текстовете в Конституцията това в нея да бъде заложен националният празник. По думите му съдии, прокурори и следователи не трябва да участват в експертните групи по промени в основния закон. Също така добави, е части от новото законодателство в сегашния си вид би трябвало да минат през Велико народно събрание.

"Нашите политици трябва да се научат да спазват Конституцията и тогава да искат хората да я спазват. Защо трябва да се разпуска НС в условията на политическа криза, не да не се назначава служебно правителство, а например само да не може да му гласува недоверие. Някой път възникват неща, които налагат да има парламент. Ако само се приеме, че няма да се разпуска НС, и политическата, и професионалната общност ще го приемат", убеден е бившият конституционен съдия.

Той подчерта, че България е с най-много прокурори на глава от населението. Предлага такъв да се назначава само по дела, в които има нарушени права на някоя от страните в неравноправно отношение. Гостът призова за реформа в прокуратурата, която да я направи независима. 

"Главният прокурор трябва да бъде лишен от възможността на бъде господар на всички прокурори в страната. Досега главният прокурор може да дава задължителни указания по конкретните дела. Но не трябва да бъде лишен от възможността да издава методически указания, които да обвързват прокурорите как да съблюдават закона. Не може да се откаже на главния прокурор възможността да сезира съдилищата и КС по отношение на конституционните правомощия, но да не бъде цар на всички прокурори", призова Румен Ненков. 

Събеседникът допълни, че е лошо за авторитета на държавата да се говори, че главният прокурор може да извърши престъпление и трябва предсрочно да му се прекрати мандатът. 

"По отношение на Гешев бях резервиран към исканията за оставката му, до момента, в който се самоуби с изказванията си за "политическите боклуци", завърши Ненков.

Гледайте целия разговор във видеото.