Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Васил Велев: Тези 36 заплати на миньорите ще се изплащат от данъците

Закъсняхме с постигане на национално съгласие за сценариите на преход, допълва председателят на АИКБ

02.10.2023 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

“Без базови мощности, заместващи системи, няма да може да функционира системата. Защото когато няма слънце и вятър няма да има елзахранване и няма да има възможност за регулиране честотата и дисбалансите. Всъщност, в пътните карти алтеративите, които се разглеждат докато се строят ядрените енергоблокове, това става бавно, а ние не сме и започнали, очевидно трябва преходен период в който частично ще работят въглищните централи, частично трябва да бъдат заместени с други базови мощности. Дали ще са алтернативно решение на база съществуващите турбини и агрегати в матриците без въглища предстои да се решава. Това, с което закъсняхме, е постигане на национално съгласие за сценариите на преходи, така че, хем да има сигурност в елснабдяване, да е на достъпни цени и чиста, хем да има поносим плавен преход. Второто впрочем е много по-лесно, защото България има огромен недостиг на човешки ресурси и хората, които искат да работят, ще си намерят лесно работа. Това е по малкия проблем, който обаче излиза на по - преден план".

Това каза в предаването "Опорни хора" Васил Велев, председател на АИКБ.

На въпрос за тези 36 заплати, които ще бъдат изплащани наведнъж на служители, които искат да напуснат мините, тези 140-150 хил. лв., откъде ще бъдат взети, Велев отговори така:

"В крайна сметка се взимат от данъците на хората и предприятията, затова нека поне да не ни пречат да изкарваме пари и да плащаме данъци".

Гостът коментира и опасенията, че може да останем без нов бюджет за следващата година.

“Това беше очаквано, че проект за бюджет ще бъде показан след общинските избори и най - малко след 1- я кръг. Може би е правилно, защото щеше да бъде атакуван от популистки позиции, а не рационални и съответно, за да не бъде атакуван пък, щеше да е пълен с популистки решения. Така че, има повече шанс бюджетът да е добре направен в една среда, която не е изборна”.

Целия разговор гледайте във видеото!