Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Експерт за атентата срещу Гешев: Имало е достатъчно информация за придвижването на мишената

Във всяка служба може да се създадат източници за информация, включително и класифицирана, казва Славчо Велков

22.05.2023 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува експертът по национална сигурност Славчо Велков с коментар за опита за атентат срещу Главния прокурор.

"Аз минах от там като турист, на път от Самоков към София, и спрях да видя, какви са пораженията, и да си направя своите изводи, без да преча на някого и без на мен някой да ми пречи", припомня Славчо Велков.

А дали този инцидент можеше да е фатален? Експертът заяви, че има много "ако".

"Ако беше добре насочен и ако водачът на автомобила беше стресиран в момента на взрива. Да кажем, от оглушителния гръм, от огнен стълб, от ударната вълна. И от там да се загуби управление, да се обърне колата и ефектът пак може да бъде много лош за тези, които са вътре в колата. Срещу бронирания автомобил не, но ние и лично аз не бих твърдял, че този, който взривява към момента, а той не е бил сам, е знаел какъв е автомобилът. Особено ако той е бил сменен от обикновен с брониран броени минути преди това. Както разбира се, се твърди. За да се извърши такова взривяване, първо са необходими умения, но най- вече достатъчно информация за маршрута и за местонахождението. Къде се намира; кога тръгва, с каква скорост се движи и вероятно той е бил на визуално наблюдение, от разстояние, възможно на проследяване с друг автомобил и твърде възможно маршрутът му да е следен с безпилотно летателно средство, дрон. Още повече, има основание да се смята, че се е движило на не толкова голяма височина - има следи от срязани борови иглички и връхчета", разказва Славчо Велков, посетил мястото на инцидента.

Експертът е категоричен, че "при всички случаи е имало достатъчно информация за придвижването на мишената".

На въпрос за теч на информация от службите, гостът поясни:

"Разбира се, че на всяка служба може да ѝ бъде въздействано и да се създадат източници за информация, включително и класифицирана".

Той добави, че "не е било необходимо да се пробиват службите, тъй като в случая, мишената не е персона, която се крие. Г-н Гешев не живее в бункери".

Целия разговор гледайте във видеото!