Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Ивайло Вълчев: Не сме координирани с президента Радев

"Системата е на ниво собствено възпроизвеждане - не се ражда нищо, което работи", категоричен е Вълчев

30.01.2023 | 15:15 Редактор: Таня Харизанова

По повод референдума за смяна на системата в студиото на "Опорни хора" гостува Ивайло Вълчев от "Има такъв народ".

"Не сме координирани с президента Радев със сигурност. Най- малкото, защото видяхте каква беше реакцията на офиса на президента, в лицето на г-жа Йотова", поясни той.

"Чухте какво говорят и какво продължават да говорят юристите, близки до офиса на президента, ако пък търсим някаква близост в отношенията, ние винаги можем да припомним, как служебното правителство, назначено от президента, едни от първите хора, които освободи от административни длъжности, заемани, като областни управители и т.н., бяха хората на ИТН", заяви Ивайло Вълчев.

Събеседникът се аргументира така: "Ние, бидейки вътре в НС в няколко поредни парламента, и сега, гледайки отвън, се убеждаваме за пореден път, че системата е достигнала едно ниво на собственото си възпроизвеждане, в което не се ражда нищо, което може да работи. Системата е такава, че позволява едни дълги периоди на фактическо безвластие, на едни служебни правителства, които хем се назначават от президента, хем не носят отговорност пред никого - нито пред него, нито пред НС. Хем НС няма контрол върху тях, то не може да ги прати в оставка. Ставаме свидетели, от друга страна, на едно търсене на мнозинства, къде принципни, къде безпринципни, за да се създаде правителство. Видяхме и друго, видяхме купуване на депутати от една парламентарна група", допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото!

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа