Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Проф. Панайотов: Неверието в политическите партии нараства, а това е особено опасно

С хартиената бюлетина някои политици очакват да вземат по-голям дял от гласовете, допълва юристът от СУ

14.11.2022 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

Гост в предаването „Опорни хора“ е проф. Пламен Панайотов – бивш вицепремиер и преподавател по наказателно право в Юридическия факултет на „Софийския университет“.

„Ако се придържаме към националния интерес, би следвало основните политически сили да намерят път помежду си и да излъчат един редовен кабинет с достатъчен хоризонт, тъй като предизвикателствата пред нацията и държавата са много. Давам си сметка, че за да се стигне до такъв кабинет, е нужна осъзнавана жертва на лични и партийни интереси“, каза юристът.

Защо за партиите е важно да върнат хартиените бюлетини?

„Очевидно партиите са по-склонни да мислят, че предстоят нови избори и излъчват политически сигнали, които са в съответствие с очакванията на техните електорати“, уточнява бившият вицепремиер.

„Неверието като цяло в политическите партии нараства и това е една особена опасност“, предупреждава професорът.

„Всички политически играчи да си дадат сметка, че са част от едно цяло и носят отговорност пред обществото и държавата за онова, за което сме ги избрали и изпратили в парламента. Докато няма осъзнаване на това, какъв е националният интерес в момента, а се робува на личния и партийния, очевидно няма да вървим напред“.

„Мнозина от политическите субекти предвиждат възможност по този начин да вземат по-голям относителен дял от гласовете. Дали и до колко това е вярно, ще видим на предстоящите избори“.

„Не е толкова важно, че имаме насложили се кризи, които трябва да се преодолеят и са свързани с това обществото да бъде преведено през тези кризи, включително през очакваната при изключително тежки условия зима. Тук по-важното за мен е, че вече загубихме около две години да използваме реално всички механизми, които предполагат членството в НАТО и ЕС за благополучието на българския народ. Не са предмет на обсъждане основните теми, които вълнуват хората – за демографията, за здравеопазването, за образованието, за това накъде вървим като общество, кои са нашите основни ценности и приоритети – такъв дебат по същество на практика няма“, казва проф. Пламен Панайотов.

Целия разговор гледайте във видеото!