Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Как ще изглежда бъдещият парламент?

Трябва ли да има таван на цените на ток, парно и вода? Коментар на Атанас Зафиров, кандидат - депутат от „БСП за България“

19.09.2022 | 12:30 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП и кандидат - депутат от „БСП за България“.

“Основната разделителна линия в следващия парламент ще бъде готовността на партиите да продължат с разграждането на модела “ГЕРБ”.

Това заяви Атанас Зафиров, като допълни, че след изборите БСП ще се допита до своите членове и симпатизанти, за да види накъде да тръгне. “Участието на БСП в управлението направи така, че едно правителство, доминирано от десни политически субекти, може да провежда лява и социална политика.

Показахме и че намесата на държавата в икономиката не е нещо лошо и че позабравени думи като индустрия и промишленост могат да бъдат актуални”, изтъкна той, като добави, че управлението на БСП в икономиката е получило своето признание в европейската статистика 

“Ако ни бяха послушали преди десетина години, когато близо 800 хиляди граждани на организиран от БСП референдум дадоха гласа си за развитие на ядрената енергетика и изграждане на АЕЦ “Белене”, сега щяхме да имаме работеща централа, 2 реактора, които на всичкото отгоре си ги и купихме. Те щяха да бълват евтина електроенергия и сега щяхме да се облагодетелстваме от това преимущество”, коментира още Атанас Зафиров. 

Социалистът посочи, че решението в енергетиката сега е да се въведе таван на цените на газа, парното и водата. Той припомни, че това е било направено с тока за битовите потребители, като благодарение на тази мярка, българските граждани са успели да минат успешно през тежките зимни месеци.”Нищо не пречи същото да се направи сега с газа и за битовите потребители, и за фирмите под формата на компенсации”, смята Зафиров. 

Относно финансирането на мярката, кандидатът за народен представител от левицата посочи, че правителството е оставило пълна хазна и работеща икономика. “А най-много средства могат да дойдат, ако държавата наистина преразпредели свръхпечалбите на енергийните дружества, така както започва да говори Европа. И за това бяхме упреквани, но ето, че Европа заговори и за таван на цените, и за преразпределение на свръхпечалбите”, изтъкна Атанас Зафиров. 

Атанас Зафиров коментира и състоянието на болниците, детските градини, училищата и читалищата, като предложи да бъдат върнати на регулирания пазар на ток.

По думите на Зафиров, проблемът с охраняването на границата е системен и трябват много сериозни мерки в това отношение - не просто декларативни, а реални. “При добра воля на държавата, при координирано действие от всички органи и структури, при участие на армията със една значително по-голяма жива сила и техника, мигрантският въпрос може да бъде много бързо решен. Трябва воля и трябва наистина държавата, с цялата си строгост, да стовари закона върху тези каналджии и трафиканти”, смята социалистът, който обърна внимание на това, че големият риск за националната ни сигурност е ако с тълпите мигранти проникнат радикални елементи.

Целия разговор гледайте във видеото!

 

1
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 2 месеца
Я избирам едни,они одат да се коалират с други дека не ги сакам.. Е, за кво да одим да гласувам тогава? Сигнализирай за неуместен коментар