Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Бившият шеф на БЕХ: Атаката по Запорожката АЕЦ е ядрен тероризъм

"Цяла Европа и Азия са под риск, зависи накъде ще духне вятърът", коментира Валентин Николов

07.03.2022 | 11:55 Редактор: Здравко Черкезов

Огън в Запорожката АЕЦ предизвика безпокойство. Официално няма информация за опасна радиация, но мнозина у нас помнят, че и за АЕЦ "Чернобил" навремето е нямало информация.

"Тя е най-голямата ядрена централа в Европа, с 6 реактори като 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Който и да е извършил тази атака, това е вид ядрен тероризъм, защото никой не би трябвало по никакъв начин да застрашава сигурността на централата. Това граничи със застрашаване сигурността и здравето на цяла Европа", коментира бившият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов в предаването "Опорни хора".

По думите му най-голямата опасност за една атомна централа не е удар по корпуса, а прекъсване на електрозахранването.

"Там има и отработено ядрено гориво, което се съхранява в ХОГ - хранилище за отработено гориво. В този ХОГ, който не е толкова подкрепен както корпусите на реакторите, ако бъде разрушен от снаряд – при всички случаи това ще бъде много силно замърсяване", смята бившият шеф на БЕХ.

Риск се крие и зад липсата на информираност, тъй като според Николов руснаците нямат знанията да боравят с ядреното гориво на Запорожката АЕЦ. 

"Цяла Европа и Азия са под риск, зависи накъде ще духне вятърът. Защото, когато гръмна "Чернобил", духаше източен вятър и замърси Беларус и включително България, за съжаление. Слава Богу, Европа вече е достатъчно снабдена с измерватели на радиационния фон", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК