Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Опорни хора - 17.7.2021 - Пълен запис

19.07.2021 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

„На българския народ ще му омръзне да гласува, тъй като следват още едни президентски избори и всичко това събрано в една календарна година, ми се струва, че една апатия може да обгърне българския народ и да не иска вече да ходи до урните“.Това каза в предаването „Опорни хора“ проф. Огнян Герджиков, бивш служебен премиер и бивш председател на НС.

Относно ниската избирателна активност, професорът заяви, че това е, най-ниската, която сме имали до сега. „Няколко са причините. Донякъде и летния период, донякъде и респект от машинното гласуване, което въздържа някои хора да отидат до урните. Апатията, защото само допреди 4 месеца имаше пак такива избори, така че всичко това влияе точно в тази посока да няма избирателна активност“.

По повод проектокабинета на Слави Трифонов, представен само от телевизионния му канал, без диалог с останалите политически партии, Герджиков отговори: „Вероятно не го е направил без да иска. Предполагам, че това е умишлено действие, а не така случайно получено, но какво точно цели, освен да шокира политическата класа и хората, не знам“.

„Вероятно се надява, че при едни следващи, нови избори, ГЕРБ ще падне още повече надолу и неговата партия ще получи повече гласове, не го изключвам. Но, при всички случаи, ходът беше нестандартен. Не е незаконен, не е противоконституционен, но така или иначе е много странен“.

Дали целта на Трифонов е била да остане служебният кабинет, Герджиков каза: „Президентът може да реши да бъде същият, но може да направи промени в него, а може даже и съвършено различен, теоретично погледнато. Така че, какъв ще бъде следващият служебен кабинет, това е само в главата на президента“.

На въпрос, има ли решение на политическата ситуация в момента или ще стигнем до нови избори, Калоян Паргов, лидер на БСП- София, заяви в предаването "Опорни хора": „Както казва моя баща, от всяка ситуация има два изхода. Само трябва да ги намериш“.

Относно темата за диалог между политическите партии, Паргов каза, че „политиката не е лесна работа. Тя трябва да се основава на диалог, на търсене на консенсус, на допирни точки и без разговори в политиката не може да се постигне напредък. Очевидно, че обществото е изморено от цялата тази ситуация. Избори до дупка би било пагубно, пагубно за България, защото България не е нито Белгия, нито Италия. Ако в Белгия и Италия дори и без правителство животът продължава и не спира нищо, то в България за съжаление все още сме в началото на демокрацията, в която, ако няма правителство, всичко спира и се ослушва. Това касае и администрацията, която спира, касае и бизнеса, всичко. Тоест, правителството се оказва на този етап, че при липса на администрация, която да е добре утвърдена, да работи без значение, кой е на власт, в момента седят и чакат да видят, кой ще е началник. За съжаление, последните 10 години управлението на ГЕРБ затвърди това, защото администрацията беше принудена да чака новия началник или същия началник, затова говорихме и за административен вот като явление“.

БСП би ли подкрепила кабинет на „Има такъв народ“?

„Ако някой получи мандата, той трябва да се погрижи да събере нужното мнозинство в Народното събрание, за да може да мине това, което предлага, за да се събере това мнозинство той трябва да се обезпечи на първо място с определените принципи и ценности, които ще изповядва това правителство и хората, които ще го подкрепят в парламента, и най-вече политиките. Всяка партия си има свои програми или почти всяка, БСП със сигурност, или някакви политики, които би предприела ако спечели изборите, и този диалог трябва да създаде основата, за да може да функционира това правителство с нужната парламентарна подкрепа“.

Според проф. Борис Богов, бивш шеф на „Александровска“, проверките като в „Пирогов“ ще продължат. „Има още проверки и в други лечебни заведения. Личното ми мнение е, че няма да бъде последната“, заяви той в предаването „Опорни хора“.

А за рокадите на шефове на болници, като последната в „Пирогов“, той каза, че „не знам дали ще бъде последната“

Професорът каза, че „погледнато отстрани е точно „изчегъртване“ на всички, всъщност няма ненаказано добро, на всички, които работихме усърдно, денонощно да се справим с Ковид - ситуацията почти година и половина, за благодарност е това“.

Сега се иска оставката на шефа на Здравната каса от Българския лекарски съюз, от медиците от „Пирогов“. „Подозирам, че то е продиктувано от изказването на проф. Салчев. Не бива всеки един от нас, имам предвид от нашето съсловие, лекар, независимо от позицията, която заема, за кратко време се оказва у нас у България, не трябва никога да се забравя, че е част от гилдията. Трябва да се уважават колегите“.

Целите интервюта гледайте във видеото!