Арестуваха двама, пребили и ограбили наследник на царска художничка

Нападателите отмъкнали 26 картини

28.06.2019 | 15:43 Редактор: Василена Василева
Арестуваха двама, пребили и ограбили наследник на царска художничка

Столични криминалисти разкриха брутално нападение над възрастен човек в София. В неделя внучката на 80-годишния наследник на царската художничка Анна Хен - Йосифова го открила завързан и пребит в дома му в центъра на столицата. Нападателите отмъкнали 26 картини. След разследване за престъпленията са задържани рецидивистът Иван Куртев и негов съучастник. 

Намерени са и откраднатите картини.

80-годишният мъж е правнук на една от най-известните български художнички Анна Хен-Йосифова, която е обучавала дъщерите на цар Фердинанд - княгините Евдокия и Надежда. 

80-годишният наследник на легендарната дама с немски произход, бил открит във вторник привечер от дъщеря си - вързан и заключен в банята на жилището си в центъра на столицата.

Оказва се, че това е вторият грабеж в дома на правнука на Анна Хен. При първия били задигнати 5 платна. За тях обаче наследниците не са подавали сигнал в полицията. 

Първата кражба от дома на Стефан Стайчев и сестра му проф. Емилия Стайчева, която е изтъкнат германист и е ръководила дълги години катедрата "Германистика и скандинавистика" в СУ, станала през март. Тогава професорката излязла от дома си, а когато се върнала, открила, че липсват 5 картини. Тя не подала жалба, тъй като нито вратата била разбита, нито ключалката.

От болницата бявиха, че Стефан Стайчев е добре, има охлузвания и хематоми, но е без опасност за живота. 

Криминалисти коментираха, че по почти същия начин са били откраднати и картините на Майстора от дома на наследника му, докато чистачи уж почиствали стари вещи от мазета. 

Основната версия е, че кражбата на платната на Анна Хен-Йосифова е поръчана от колекционер.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК