Хванаха печатница за пари и фалшиви $1,3 млн. край Варна

Антимафиотите разкриха и незаконна схема за изнасяне на културно-исторически ценности

05.11.2018 | 18:54 Редактор: Велислав Филипов
Хванаха печатница за пари и фалшиви $1,3 млн. край Варна

Над милион и 300 хиляди фалшиви долари са произведени под носа на властта. При спецакция на антимафиотите и Спецпрокуратурата е разкрита печатница в района на Варна, като банкнотите били складирани край Евксиноград. Задържани са трима души.

Незаконната печатница действала поне от март 2017 година. На този етап няма данни фалшивите долари да са пласирани у нас.

При обиските разследващите открили и фалшиви служебни знаци на МВР и "Морска администрация". Парите били печатани от висок клас машина в добре обезшумен гараж. 

Готовите банкноти били складирани край Евксиноград, както и в дома на един от задържаните. Бандата допуснала грешка да поръча част от нужните ѝ материали с доставка чрез куриерска служба. 

Транспортна фирма у нас, разкриха антимафиотите, била използвана и за изнасяне на културно-исторически ценности. В един от бусовете ѝ били намерени 600 предмета. Всички те трябвало да се изнесат в Испания, където се продавали онлайн.

Всички членове на групата са български граждани, които живеят и на двете територии. При акцията са спасени 30 600 предмета - монети и дребни украшения от метал и керамика. 

Задържани са общо 13 лица. Четирима са арестувани у нас след издадена европейска заповед за арест. Въпреки паралелното разследване, делото ще се гледа в Испания.