Кражба на ток в Монтана погуби техник, съд за нарушителя

Обвиняемият прокарал нелегално кабел от къщата на съсед

25.01.2018 | 15:15 Редактор: Тодор Петров
Кражба на ток в Монтана погуби техник, съд за нарушителя

Прокуратурата в Монтана обвинява мъж, прокарал опасен кабел с ток, за смъртта на техник от фирма за интернет, съобщиха от държавното обвинение. Н. Ванков от квартал "Кошарник" разрешил на друг човек от същия квартал, който живеел с дъщеря му, да си прокара кабел за ток от неговата къща на улица "Камчия" до новопостроена къща в полето край квартала.

Кабелът бил с дължина близо 2 километра и минавал по стълбовете на електрическата мрежа, а след като те свършили - по други дървени стълбове. На 3 септември 2016 г. техниците от местна фирма за доставка на интернет и телевизия отишли в квартал "Кошарник" по сигнал на клиент на фирмата, че няма сигнал в дома си.

Те установили, че цялото трасе за доставка на интернет и телевизия към квартала не работи и един от тях - 26-годишният П. Цветанов, се качил на електрически стълб, за да провери кабелите.

Там се подпрял до неправомерно монтирания коаксиален кабел с нарушена изолация, който бил под напрежение. Техникът бил ударен от ток, паднал от стълбата и загинал на място.

Заради случилото се обвиняемият Ванков може да бъде наказан със затвор от 2 до 8 години.