Окончателно: Апелативният съд в Пловдив връща Ахмед Муса в ареста

Има опасност подсъдимият да се укрие или извърши престъпление, смятат магистратите

22.04.2017 | 16:51 Редактор: Тодор Петров
Окончателно: Апелативният съд в Пловдив връща Ахмед Муса в ареста

Апелативният съд в Пловдив отмени определението на Окръжния съд в Пазарджик за изменение мярката за неотклонение на Ахмед Муса Ахмед от "задържане под стража" в "домашен арест". 

Това съобщи адвокат Елвира Панкова, която е защитник на подсъдимия по делото за съпричастност към "Ислямска държава", цитирана от "Фокус".

В мотивите към определението на съда се посочва, че към изменение на взетата вече мярка за неотклонение, каквато в случая е "задържане под стража", би могло да се пристъпи едва при промяна на обстоятелствата, наложили вземането й. 

При липса на нови обстоятелства, които да разколебаят съществуването на опасността подсъдимият да се укрие или извърши престъпление, взетата вече мярка за неотклонение няма как да бъде променена. 

Съдът посочва също, че предходното осъждане на Ахмед Муса Ахмед през 2003 г., висящото наказателно производство срещу него за подобни престъпления, честите му пътувания зад граница и близките му контакти с лица в чужбина не само, че не разколебават, а допълнително обосновават опасността същият да се укрие или да извърши престъпление, при положение, че мярката му за неотклонение бъде изменена в по-лека такава. 

Определението на Апелативен съд - Пловдив е окончателно.