Ахмед Муса проповядвал идеологията на ИДИЛ и онлайн

Това твърди свидетел в делото за разпространение на радикален ислям

01.12.2016 | 17:20 Редактор: Мария Аладжова
Ахмед Муса проповядвал идеологията на ИДИЛ и онлайн

Според петия от шестимата тайни свидетели по делото срещу 14 обвиняеми за разпространение идеите на ИДИЛ, Ахмед Муса е правил проповеди чрез конферентна връзка по Skype пред последователи от Германия, Англия и Австрия, предаде „Фокус”.

Свидетелят твърди, че това се е случило през 2014 година. Освен това на уроците, които е водил в джамията в квартал „Изток” в Пазарджик, Муса е говорил за радикални структури и за Ал Багдади.

Свидетелят описва сватба в квартала, на която сервитьорите са облечени с тениски с логото на ИДИЛ, появява се и знаме с надписи, което се използва от ИДИЛ. Освен това в социалните мрежи са качени клипове, на които част от подсъдимите позират пред такива знамена. Той посочва, че в квартала е разпространявана книгата „Вероотстъпване”. Част от идеите ѝ стават основа за проповедите на Муса.

Свидетелят е чувал, че Ахмед е призовавал за саморазправа с роми-християни. Освен това е казвал, че евреи и християни са неверници и, че може да им се вземе имуществото и жените. Свидетелят твърди, че част от подсъдимите са проповядвали и в месчита /молитвен дом/ в "Шекер махала" в Пловдив.