Делото в Пазарджик продължава: Ахмед Муса призовавал да се помага на ИДИЛ

Това разкри таен свидетел в писмени показния днес

28.10.2016 | 17:05 Редактор: Ирина Георгиева
Делото в Пазарджик продължава: Ахмед Муса призовавал да се помага на ИДИЛ

Призиви да се подпомага "Ислямска държава" отправял в проповедите си Ахмед Муса, заявява таен свидетел в писмени показния днес по делото срещу 14 подсъдими за проповядване на радикален ислям и разпространяване идеите на ИДИЛ.

Муса призовавал също да се събират помощи в помощ на терористите от "Ислямска държава" и се обръщал към поддръжниците си да заемат бойни позиции и да застанат под знамената на ИДИЛ.

Днешното съдебно заседание, което продължава и в момента, беше съпътствано и от протести пред сградата на съда, където се събраха представители на патриотични организации.

"Ако има такива неща, държавата да се заеме с това. Кажете го вие - да си гледа мерките. Но да ги гледа, както трябва. Не да преписват, да скалъпват и да ни изкарват като дяволи", заяви подсъдимия Ангел Симов. 

"Радикалният ислям не е религия. Нямаме нищо против радикалните убеждения на нашите съграждани и братя българи мюсюлмани. Нищо подобно. Ние имаме против радикалния ислям. Това нас ни притеснява. Виждаме, че светът не върви на добре в тази посока и смятаме, че тези хора са опасни за националната ни сигурност", коментира Ангел Джамбазки.

"Навсякъде, където има наши съграждани от цигански произход, които са десоциализирани в гета, срещу определена сума винаги биха могли да бъдат, а и те са мишена за радикален ислям", добави един от недоволните - Любомир Милушев.