Децата на убития легионер на "Струма" искат 750 хил. лв. от Ембака

Защитниците на Емил Първанов настояха делото да бъде върнато на прокуратурата

24.01.2017 | 17:31 Редактор: Луиза Божинова
Децата на убития легионер на

Трите деца на Николай Чивиев искат общо 750 хил. лева за смъртта на баща си от обвинения в убийството Емил Първанов - Ембака.

В Окръжен съд Благоевград започна делото срещу Първанов, обвинен, че е убил с камък бившия легионер Чивиев на строежа на магистрала "Струма".

Адвокатите на двете дъщери на Чивиев - 16-годишната Ирина и 9-годишната Никита, внесоха граждански искове за по 300 хил. лева обезщетение за всяко дете, пише "24 часа". Адвокатът на пълнолетния син-наследник Тони поиска пък 150 хил. лева обезщетение.

Защитниците на Ембака поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата. Мотивите им бяха, че Първанов не се е запознал с всички материали и веществени доказателства. Съдът обаче бе категоричен, че през август и септември са били определени 9 дати, на които Първанов и адвокатите му Марковски и Недин да прочетат доказателствения материал.

На част от датите те не са се явили поради различни причини и тогава му е бил назначен резервен защитник. Окръжният съд в Благоевград даде ход на делото и на 13 февруари ще бъдат разпитани първите свидетели.

Емил Първанов – Ембака е подсъдим за убийството на Николай Чивиев на магистрала "Струма". Драмата се разигра през 2015 година. Тогава Първанов не се подчини на координатора на строяща се отсечка от магистралата и навлезе в нея. Двамата се скараха, сбиха и спорът завърши със смъртта на 47-годишния строителен работник.

След убийството Ембака изчезна и бе обявен за издирване в продължение на 4 месеца. През ноември миналата година той бе задържан.

В началото на юли миналата година Първанов беше освободен от ареста срещу най-леката мярка "подписка", след като беше изтекъл максималният 8-месечен срок, в който може да бъде задържан.

Той е с богато криминално минало. През 2008 година е задържан отново за убийство, но заради липса на достатъчно доказателства е бил освободен. Арестуван е и за кражби.